Közélet

Izraeli repülőgépek légicsapások tucatjait mérték a Gázai övezetre

Az izraeli hadsereg utakat, valamint a fegyveresek által használt épületeket, lakóházakat bombázott.

Izraeli katonai repülőgépek légicsapások tucatjait mérték hétfőre virradóra különböző célpontokra a Gázai övezetben, miközben a területet uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet is folytatta a rakéták kilövését.

Szemtanúk arról számoltak be a Reuters hírügynökségnek, hogy

az izraeli hadsereg utakat, valamint a fegyveresek által használt épületeket, lakóházakat bombázott, elsősorban Gázavárosban. Helyi médiajelentések szerint találat érte az áramhálózatot is, így veszélybe kerülhet a város déli részeinek ellátása.

Fotó: Ariel Sporn / Sputnik / Sputnik / AFP

A tengerpari enklávé több részében a beszámolók szerint robbanások hallatszottak éjszaka mintegy tíz percen keresztül.

Izraeli tájékoztatás szerint terrorista célpontokat támadtak, miután nem sokkal éjfél után rakétákat lőttek ki Gázából Askelón és Beér-Seva városra.

Egyelőre egyik oldalról sem jelentettek újabb áldozatokat. A mostani légicsapások keményebbek, szélesebb körűek voltak, és tovább tartottak, mint az előző éjszakaiak, amelyekben 42 palesztin vesztette életét

– írta a Reuters.

Vasárnap a Falak őrzői hadművelet hetedik napján elsősorban a Gázai övezet környékén lévő izraeli településeket, Szderotot, Askelont és Asdódot érték el az övezetből kilőtt rakéták.

Hétfő óta tart a rakétaháború, amelyben izraeli légicsapások tartják ostrom alatt a Gázai övezetet, míg palesztin rakétatámadások fenyegetik az zsidók által lakott területeket.

Az izraeli légicsapásokban eddig 192 palesztin, köztük 58 gyerek vesztette életét Gázában. Izrael tíz áldozatról számolt be, köztük két gyermekről.

Az Egyesült Államok, az Törökország és más országok is az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a feleket. Az amerikai álláspont szerint Izrael nem reagálja túl jelentősen a rakétatámadásokat, de ellenzik a palesztinok kelet-jeruzsálemi kilakoltatását.

Izrael Gáza
Kapcsolódó cikkek