Közélet

Folytatódtak a rakétatámadások Izrael és a Gázai övezet között

Elsősorban a Gázai övezet környékén lévő izraeli településeket érték el az övezetből kilőtt rakéták.

A Falak őrzői hadművelet hetedik napján elsősorban a Gázai övezet környékén lévő izraeli településeket, Szderotot, Askelont és Asdódot érték el az övezetből kilőtt rakéták.

Egy lövedék egy benzinkút közvetlen közelében csapódott be a Netivot nevű városban, de a veszélyes helyzet ellenére sem keletkezett anyagi kár. A harcok hétfő esti megindítása óta mintegy háromezer rakétát lőttek ki Izrael irányába gázai fegyveresek.

This is the damage caused to an Israeli home by just ONE of the 2900 Hamas rockets fired from Gaza into Israel.

Israelis are under attack. We will continue to defend them. pic.twitter.com/RmKgP0Tn71

— Israel Defense Forces (@IDF) May 16, 2021

Korábban az izraeli hadsereg tovább folytatta kiterjedt támadásait Gázában, rakétákkal leromboltak egy hatemeletes épületet, valamint egy, a Hamász iszlamista szervezethez tartozó terrorista otthona melletti fegyverraktárat és rakétákat indító különítményeket lőttek a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet értesülése szerint.

Az övezetből eddig 181 halálesetet jelentettek, köztük 52 gyermek és 31 nő vesztette életét. Vasárnap a Hamász alagútjai elleni légitámadásokban voltak újabb áldozatok a The Times of Israel szerint.

Put yourself in this father's shoes.

You're driving with your newborn baby. Suddenly, you find yourself under rocket fire.

As rockets explode, your only thought is: keep your baby safe.

The IDF will continue to fight against Hamas to protect Israeli civilians. pic.twitter.com/ctBA0T0y0a

— Israel Defense Forces (@IDF) May 15, 2021

Fotó: MUSTAFA HASSONA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP

Ciszjordániában vasárnap a harmadik egymást követő napon tartottak palesztin zászlós tömegtüntetéseket, melyeken a palesztinok az izraeli hadsereg rendfenntartó egységeivel állnak szemben.

A 11-es közszolgálati TV beszámolója szerint az izraeli biztonsági kabinet négyórás ülésén nem került napirendre a tűzszünet kérdése, noha egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az izraeli kormányra, és a katonai rádió értesülései szerint már a hadművelet ötödik napján teljesítették az eredeti haditervben meghatározott célokat.

A feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonukból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, és a palesztinok emiatt is tiltakoztak.

A Hamász hétfőn kezdte el rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapást. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépei és tüzérsége pedig több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

Izrael Gáza
Kapcsolódó cikkek