Közélet

Hektikusan alakult a gyógyszerhulladék begyűjtése

Egy teljes havi forgalomnak megfelelő lejárt szavatosságú gyógyszermennyiség esett ki tavaly a második negyedévben.

Tavaly áprilistól, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedésekkel párhuzamosan, a begyűjtött gyógyszerhulladék mennyisége jelentősen lecsökkent

– közölte a Világgazdasággal Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A cég tavalyi évet összegző elemzése szerint

338,3 tonna veszélyes hulladékot kezeltek a 2019-ben begyűjtött 340,6 tonna után. A gyűjtési rendszer a múlt évben sem változott, alapvetően a patikákra és a gyógyszer-nagykereskedőkre épült.

Tavaly is csaknem négyezer zöld konténerbe, elsősorban a gyógyszertárakban elhelyezett dobozokba dobhatta be a lakosság a gyógyszerhulladékot. A havonta begyűjtött, fel nem használt vagy lejárt szavatosságú készítmények mennyisége meghaladta a 28 tonnát, ami csúcsnak számít.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Egy teljes havi forgalomnak megfelelő lejárt szavatosságú gyógyszermennyiség esett ki tavaly a második negyedévben,

de a nyárra visszatért az élet a rendes kerékvágásba, és az ártalmatlanított gyógyszerhulladék mennyisége is rohamosan emelkedni kezdett, az év végére már elérte a 2019-es szintet. Az ügyvezető kiemelte: a hektikus mozgás próbára tette a gyűjtő, szállító és az előkezelő rendszert, de sikeresen dolgozták fel az őszi hónapok 30-40 százalékkal magasabb gyógyszerhulladék-mennyiségét is.

A nonprofit szervezet tavaly 259,9 millió forintból gazdálkodott, ebből 209 millió forintot a gyűjtés közvetlen költségeire fordítottak, a többit a Recyclomed általános kiadásaira és a gyűjtés lakossági népszerűsítésére költötték.

A lakossági gyógyszerhulladék begyűjtésének költségeit a gyártók finanszírozzák – mutatott rá Miklósi András. A nonprofit társaság 91 gyógyszercéggel áll kapcsolatban. Dobozonként 0,9 forint szolgáltatási díjjal dolgoznak, a díjakat a begyűjtés és ártalmatlanítás költségeihez kell igazítaniuk. A veszélyes hulladéknak számító gyógyszerszemét csak égetéssel ártalmatlanítható. A megtelt hulladékgyűjtők tartalmát egy központi budapesti telephelyre szállítják, ahol tömörítik, majd átadják a dorogi vagy a győri hulladékégetőnek.

A szabályozás szerint csak adott helyeken lehet gyűjtődoboz, patikákban és azokon kívüli gyógyszert árusító helyeken, ezért a gyűjtődobozok száma csak akkor nő, ha új gyógyszer-kiskereskedő lép be a rendszerbe.

Mivel tavaly a járvány miatt kevesebb időt tartózkodtak a gyógyszertárakban az emberek, ritkábban váltottak ki gyógyszert, ezért kevesebb hulladékot is vittek vissza – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója a Világgazdaságnak. A lakosság egyre tudatosabb, sokat javult a gyógyszerhulladékkal kapcsolatos attitűd. A patikákban nemegyszer előfordul, hogy egy idős ember halála után akár tíz-húsz éve lejárt szavatosságú gyógyszert is visszavisznek. Ezek korábban a kommunális hulladékok közé kerültek volna.

Miklósi András Recyclomed Nonprofit Kft. Marjai András gyógyszerhulladék
Kapcsolódó cikkek