Közélet

Jeruzsálem óvárosát fenyegeti a rakétaháború

Elmérgesedni látszik az izraeli-palesztin konfliktus, az egész térség lángba borulhat.

Az elmúlt két északát rakétaháborúval töltötték a Gázai övezetben, és Izraelben. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az InfoRádiónak leszögezte, a mostani izraeli rakétaháború már „érett”, kérdés, a palesztinok oldalára állnak-e az arab világ országai, illetve mi lesz a térség radikális szervezeteivel.

A délen lévő kikötővárosok, Ashdod vagy Ashkelon is veszélyeztetve vannak, ahogy Be'er Sheva is. Nagyobb városokat is érhetnek csapások, egyrészt a Hamász, másrészt a palesztin Iszlám Dzsihád részéről. El kell mondanom, ez a konfliktus már régóta érik, időnként egy-egy rakétát elengedtek, most viszont több százat

– rögzítette az Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Több helyen izraeli zsidó telepek ellen intéznek támadást, de a szakértő leszögezte azt is, hogy a másik oldal is támadta a palesztinokat.

A harmadik konfliktuszóna Kelet-Jeruzsálem, a negyedik pedig az óváros; teljes támadással lehet tehát számolni Izraelben.

Fotó: ANAS BABA / AFP

A helyzet kezelhetőségével kapcsolatban Kis-Benedek József elmondta, a Hamász és az Iszlám Dzsihád harcosai a lakosságba vannak beépülve, tehát nehéz a fellépés.

Felrobbantottak egy 17 emeletes épületet, amelyben volt egy Hamász-iroda is, nyilván közöttük is sok volt az áldozat, noha a támadás előtt 5-10 perccel figyelmeztetni szokták a lakosságot, hogy hagyják el az épületet

– tette hozzá Kis-benedek József.

Az izraeli hadsereg közben már a tartalékosokat hívja be.

A szakértő szerint az izraeli-palesztin konfliktus könnyen nemzetközi szintűvé nőhet, amelyben további közel-keleti országok, köztük Irán, Egyiptom és Jordánia is érintettekk.

Jordánia részéről várható reagálás, hiszen a jordán király felel az iszlám világ harmadik szent helyének a biztonságáért, a Templom-hegyen lévő eseményekért

– jegyezte meg

Kis-Benedek József állásponta szerint, amennyiben az izraeli hadsereg több alkalommal is behatol a Gázai övezetbe, és a hadműveletek sok emberéletet követelnek, erőteljesebb nemzetközi fellépésre lehet számítani. Egyelőre „az amerikaiak is próbálják visszafogni az eseményeket”, a nagyhatalmak ugyanis csak akkor avatkoznak közbe, ha a konfliktus elmérgesedik, és akkor is elsősorban fenyegetéssel, szankciókkal.

Ami még szerinte aggodalomra ad okot, hogy a térségben számos radikális szervezet működik.

Ha az arab országok felsorakoznak a palesztin oldalon, akkor a korábban beindult békefolyamatok leállására lehet számítani

– zárta gondolatait a szakértő.

Izrael háború arab országok konfliktus palesztinaSport gázai övezet
Kapcsolódó cikkek