Közélet

Május 25-e után ballagást is lehet tartani

Ahhoz, hogy az idei tanév eredményes legyen fontos, hogy az az öt hét, ami még hátra van az a jelenléti oktatás keretében történjen.

A hét legfontosabb eseménye az érettségi, eddig rendben zajlott minden, mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A pandémia miatt idén is csak írásbeli vizsgákra került sor, melyek 1159 helyszínen zajlanak, a vizsgákon a részvétel szinte 100 százalékos.

Felidézte, hogy április 19-én az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban véget ért a digitális munkarend. Az óvodások 75 százaléka, a kisiskolások 86 százaléka tért vissza az iskolákba. Az államtitkár kiemelte, ebben az időszakban egyébként sem szokott 100 százalékos jelenlét lenni a megfázások miatt.

Hangsúlyozta, ahhoz, hogy az idei tanév eredményes legyen fontos, hogy az az öt hét, ami még hátra van az a jelenléti oktatás keretében történjen. Tudomásul kell venni, hogy a járvány nem ért véget, akik nem vesznek részt a tantermi oktatásban ott a hiányzásokat az igazgatóknak rugalmasan kell kezelni.

Az államtitkár a további intézkedések között kiemelte: a felsőoktatásban az intézmény rektora dönthet az oktatás – így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről.

Fotó: Shutterstock

A tanulmányi kirándulásokkal kapcsolatban kiemelte, egynapos vagy többször egynapos formában megvalósíthatók, ottalvós osztálykirándulásokra nincs lehetőség. A nyári táborokkal kapcsolatban később döntenek, és május 25-e után a ballagási ünnepségek pótolhatók.

Ha az iskolákba visszatérnek a diákok, akkor a nyelvi méréseket is megtartják, kompetencia mérések lesznek.

A 16-18 évesek oltásával kapcsolatban pedig azt mondta, ma éjfélig lehet regisztrálni. Ez a nyárra is hasznos, az oltás a szabadság a védettség miatt nagyon fontos.

Az tanácsolta a diákoknak az államtitkár, hogy ne feledjék el: „no vakcina, no party”.

Soha nem volt ilyen alacsony az oltást elutasítók száma

A Központi Statisztikai Hivatal tavaly november óta, 22 hete figyeli az oltási hajlandóságot.

 

vakcina oltás oktatás iskola balalgás Maruzsa Zoltán
Kapcsolódó cikkek