Közélet

Nemzetközi elfogatóparancs a korábbi horvát válogatott focista ellen

Harmadmagával félmilliárd forintot meghaladó adócsalást, és játékosok átigazolásából származó közel 5,5 milliárd forintnyi sikkasztást követett el.

Horvátország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Dinamo Zagreb korábbi edzője, Zoran Mamic ellen, aki nem jelent meg, hogy letöltse börtönbüntetését – adta hírül a Reuters.

Zoran Mamicot adócsalás miatt márciusban ítélték négy év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, melyet hétfő éjfélig kellett volna megkezdenie.

Mivel bosnyák állampolgársággal is rendelkezik, így azt feltételezik, hogy Boszniába menekült.

A horvát hatóságok most abban bíznak, hogy a nemzetközi elfogatóparancs alapján a bosnyákok kiadják Horvárországnak.

A korábban a horvát labdarúgó válogatottban 6 alkalommal pályára lépő egykori védekező középpályás

már az ítélet kihirdetésekor kérte, hogy a büntetést Boszniában tölthesse le, de ezt a kérést a horvát hatóságok megtagadták.

Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A 49 éves egykori edzőt és 61 éves bátyjával, Zdravko Mamic-ot, a Dinamo Zagreb volt ügyvezető elnökét egyaránt börtönbüntetésre ítélték. A vád szerint egy másik egykori a Dinamo-tisztviselőjével és egy adószakértővel együtt

12,2 millió kuna (közel 581 millió forint) értékű adócsalást és a Dinamo játékosainak átigazolásából származó 116 millió kuna (nagyjából 5,5 milliárd forint) sikkasztást követtek el.

A Mamic testvérek tagadták a jogsértéseket. A szintén kettős állampolgárságú Zdravko Mamic jelenleg is Boszniában él.

Zoran Mamic az ítélet kihirdetését követően március 15-én, távozott a Dinamo Zagreb vezetőedzői posztjáról, az angol Tottenham Hotspur elleni Európa Liga-nyolcaddöntő második mérkőzése előtt – a párharcból az előzmények és az előzetes esélyek ellenére a horvát együttes jutott tovább.

Horvátország Zoran Mamic Dinamo Zagreb nemzetközi elfogatóparancs böntönbüntetés adócsalás
Kapcsolódó cikkek