Közélet

Rekordösszegre lehet pályázni az Erasmus+ programban

A magyar pályázók számára várhatóan mintegy 52 millió euró (18 milliárd forint) pályázati keret lesz elérhető 2021-ben.

Az 2021-2027 közötti költségvetési ciklusának elindulásával az Erasmus+ program is új szakaszba lépett. A program megvalósítására uniós szinten több mint 28 milliárd eurós forrást biztosítanak. A magyar pályázók számára várhatóan mintegy 52 millió euró (18 milliárd forint) pályázati keret lesz elérhető 2021-ben.

Fotó: Pixabay

Magyarország eddig is eredményesen vett részt az Erasmus+ programban, mostantól pedig még többen kapcsolódhatnak be nemzetközi együttműködési és mobilitási projektekbe – közölte Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Hozzátette: a kormány elkötelezett amellett, hogy az egyetemi polgárság valóban hasznos szakmai és tudományos kapcsolatokat építhessen külföldi társintézményekkel.

Most tovább bővülnek a magyar fiatalok lehetőségei, ugyanis összesen 70 százalékkal nő a kezdődő uniós költségvetési ciklusban az Erasmus+ program költségvetése.

– jelentette be Schanda Tamás.

Mint arra emlékeztetett, az előző hétéves időszakban mintegy 235 ezer magyar résztvevője volt a programnak, és összesen 100 milliárd forint állt rendelkezésre a mobilitási és partnerségi pályázatokra. Hozzátette, az Erasmus+ program elsősorban a felsőoktatásban tanulókat és oktatókat érinti, de köznevelési, szakképzési és felnőttoktatási intézmények, illetve ifjúsági szervezetek számára is nyújt lehetőségeket.

Az új program egyik prioritása a digitális megoldások támogatása, a jövőben például nagyobb teret kapnak a virtuális együttműködések és mobilitások – mondta Czibere Károly, az Erasmus+ hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke. Emellett számos további újdonságot vezettek be az új programszakaszban, amelyek a hozzáférhetőséget és a minél szélesebb körű bekapcsolódást segítik, az új Erasmus+ alapvető célkitűzései és értékei azonban nem változnak.

Már elérhetők a pályázatok

Az Erasmus+ program aktuális pályázati felhívásai a Tempus Közalapítvány honlapján találhatók meg. Mobilitási projektekre május 11-ig, együttműködési partnerségekre május 20-ig lehet jelentkezni. Részletek: https://erasmusplusz.hu/megjelent-az-uj-eramus-palyazati-utmutatoja

 

diák Innovációs és Technológiai Minisztérium oktatás Tempus Közalapítvány Erasmus
Kapcsolódó cikkek