Közélet

Rugalmas a 2022-es költségvetés az Állami Számvevőszék szerint

Domokos László elnök és Holman Magdolna alelnök mondta el a szervezet véleményét a parlamenti vita kezdetén.

Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Holman Magdolna alelnök beszélt a parlamentben a 2022-es költségvetésről szóló vita kezdetén.

Először Holman arról beszélt, hogy az ÁSZ nem vizsgálta a költségvetést megalapozó makrogazdasági előrejelzést, hanem annak elfogadásával készítette el a véleményét.

Amennyiben ezek teljesülnek vagy nem térnek el jelentősen a várakozástól úgy a bevételi előirányzatok teljesíthetőek, a kiadási előirányzatok pedig elegendőek a közfeladatok ellátására és a törvényjavaslat összhangban van a jogszabályi előírásokkal is.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Domokos ezek után arról beszélt, hogy az elmúlt év komoly gazdasági sokkot okozott, ugyanakkor 2021-re számos helyen pozitív folyamatok indultak el.

A tavalyi évben felhalmozott lakossági megtakarítások és a reálbérek emelkedése a fogyasztás emelkedését eredményezheti, a kérdés csak az, hogy ez ugrásszerű mértékű lesz-e vagy csak lassú felfutást tapasztalhatunk.

Az ÁSZ elnök beszélt a digitalizáció és a fenntarthatóság kiemelt szerepéről is, miszerint a digitalizáció megkerülhetetlenné vált, míg a fenntarthatóság értelmezésekor a környezeti mellett a társadalmi és gazdasági szempontokra is figyelemmel kell lennünk.

A költségvetés rugalmassága szintén kulcsfontosságú Domokos szerint, aki szerint az előre nem látható helyzetekre való felkészülést is biztosítani kell.

Kizárólag költségvetési szempontból nézve, a rugalmasságnak két jelentős következménye van. Az egyik az, hogy a környezeti változások ellenére a költségvetés fő céljai teljesülnek. A másik, hogy a költségvetési szervek egy némileg megváltozott környezetben is végre tudják hajtani a közfeladataikat – fejtette ki az ÁSZ elnök.

Domokos László szerint ugyanakkor a költségvetés rugalmassága növeli a kiszámíthatóságot, így tágabb értelemben a gazdaság többi szereplője számára nagyobb biztonságot ad.

Hozzátette: a költségvetési törvényjavaslat a gazdaság újraindítása keretében olyan területeket helyez előtérbe, amelyek hosszú távon is támogatják a gazdaság fejlődését, a válságból történő kilábalást és épít az elmúlt év gazdaságvédelmi intézkedéseire.

A járvány elleni védekezés fenntartása továbbra is cél, akárcsak a munkahelyek védelme és újak létrehozása illetve a gyermekes családok és a magyar gazdaság szempontjából kiemelt ágazatok támogatása – zárta beszédét az Állami Számvevőszék elnöke.

Országgyűlés Domokos László 2022-es költségvetés Parlament Állami Számvevőszék Holman Magdolna
Kapcsolódó cikkek