Közélet

Sárban vagy sziklákon is bizonyít a Jeep Wrangler strapabíró modellje

Megőrizte klasszikus karakterét és közmondásos terepjáró képességét a Jeep Wrangler JL, vagyis a modern sorozat negyedik generációja.

Az új generáció már első látásra szimpatikussá válik, hiszen úgy őrizte meg a jól ismert, már régóta klasszikusnak számító karakterét, hogy közben minden téren sikerült modernizálni. A 190 000 forintos felárért kínált Hellayella sárga pasztellszínben kifejezetten jól mutat a rövid és platós (Gladiator) karosszériával is választható széria. Bár vannak konzervatív árnyalatok az árlistában, egy ilyen látványos autót érdemes a feltűnő színek egyikében választani. Fontos, hogy milyen fényezés mellett döntünk, mert az utastérben látszik majd a fém alkatrészeken. Ezért is meglepő, hogy a Rubicon felszereltség esetén a külső színtől függetlenül matt piros betét kerül a műszerfalra. Ettől eltekintve,

miután a kapaszkodó segítségével bemászunk a vezetőülésbe, egy látványra és anyagminőségre is kidolgozott, igényes belsőt látunk.

Ebben a Jeepben is nagy gondot fordítottak a részletekre, még a gombok és a kapcsolók is stilizáltak, itt minden a masszív, terepes igénybevételről szól, nemcsak a kapaszkodó, más felületek is gumírozottak. A központi érintőképernyő 4:3-as képarányával a régi időkre emlékeztet, ilyen az analóg műszeregység, amelyben egy multifunkciós kijelző kapott helyett, de említhetjük az elődökéhez hasonló üléspozí­ciót vagy az általános belső hangulatot is. Olyan érzés, mintha csak egy 80-as, 90-es években gyártott Wranglerben ülnénk, erre erősítenek rá a sík üvegek és a nagy, szögletes külső tükrök is. Az utóbbiak egy átlagos tükörnél sokkal hasznosabbak, és a kis műszerfalnak köszönhetően a kilátás is jobb az átlagosnál.

A szögletes karosszériában a helykínálat is megfelelő, de nem pazarló, a kétfelé nyíló ajtón át hozzáférhető csomagtartó praktikus.

Ennek a megoldásnak is jó oka van, a karosszériaelemek ugyanis több lépcsőben leszerelhetők a Wranglerről. Reteszek oldásával kivehető a két első tetőelem, leszerelhető a hátsó üléssor és a csomagtartó feletti elem, sőt az ajtóktól is meg lehet szabadítani, ilyenkor az egyébként is jól látható bukókeret garantálja a biztonságot. Említettem, hogy az ülésbe fel kell mászni, olyan magasan ülünk, hogy több SUV-nak is a tetejét látjuk a kormány mögül. A lábtámasz hiánya feltűnő, cserében mindkét oldalon kényelmesen könyökölhetünk. Utazásra is alkalmas a Jeep, többféle tárolórekeszt, hálós zsebet is találunk, nem hiányoznak a töltők és a különböző bemenetek sem. Bár a ballonos terepgumik súrlódása és zúgása jól hallható az utastérben, mindegy, hogy városban vagy autópályán járunk, a zajszint nem emelkedik. A kínálat egyetlen, 2,0 literes, négyhengeres, 272 lóerős, turbós benzinmotorja is annyi életjelet ad, hogy érezzük, nagy erőtartalékai vannak. A széria 8 fokozatú automatikus váltó ügyesen osztja be a teljesítményét, alkalmazkodik a különböző helyzetekhez, épített úton és terepen is megállja a helyét, gyorsan, finoman kapcsol.

Arra viszont számítani kell, hogy egy vérbeli terepjáró elsősorban laza talajon van elemében, az alvázas, merev tengelyes konstrukció és a terepgumik okozhatnak meglepetést aszfalton.

A rezonanciákon, vibrációkon túl figyelmet igényel a korlátozott tapadás, hátsókerék-hajtás (2H) választása esetén körforgalomban is könnyen kitör a hátulja, úthibákon áthaladva imbolygásra hajlamossá válik, vezethetőség tekintetében tehát a hasonló felépítésű terepjárókra jellemzően viselkedik. Ez persze azt is jelenti, hogy nehezen lehet zavarba hozni. Ami műúton hátrány, az homokon, sárban vagy sziklákon hirtelen előnnyé válik. A fékpedál érzete ugyan kissé gyenge, megfelelő erővel előcsalogatható a kívánt fékhatás. Nem meglepő, sőt, attól hiteles, hogy klasszikus, gépszerű a kezelhetősége. Tömege és tudása alapján szintén nem vártunk spórolós fogyasztási értékeket, a tesztprogram során mért 12,4 literes átlaggal azonban elégedettek voltunk, hiszen egy rátermett célszerszámról van szó: 90 kilométer per óra körül akár 10,0 literrel is beéri, a városi közlekedés, a sztrádatempó és a terepezés viszont növeli az energiaigényt. Lehet, hogy hajtáslánc szempontjából szűk a választék, a felszereltségek és gyári kiegészítők között azonban bőven mazsolázhatunk. A rövid alapmodell 15 350 000 forinttól konfigurálható, a kínálat csúcsán pedig a 80th Anniversary kivitel áll 20 280 000 forintos árcédulával.

Jeep autógyártás Jeep Wrangler Auto-Motor
Kapcsolódó cikkek