Közélet

Steve Jobsig nyúlik vissza az Apple–Facebook konfliktus

Az elmúlt években a Szilícium-völgy két fontos szereplője közötti versengés felforrósodott.

Az Epic Games által az Apple ellen indított per során nyilvánosságra hozott levelezés számos összefüggést tartalmaz a Facebook és az Apple között az App Store miatt folytatott küzdelemről – számolt be róla a CNBC.

Még 2020 augusztusában jelentette be a Facebook, hogy

az Apple App Store szabályzata akadályozta meg a közösségi oldalt abban, hogy a Facebook Gaming alkalmazásai az iPhone-okon is elérhetővé válhassanak.

A Facebook vezérigazgatója, Sheryl Sandberg szerint az alkalmazások lényeges elemeit ki kellett hagyniuk ahhoz, hogy az Apple App Store jóváhagyja azokat.

A most felgöngyölített e-mailezés során három korábbi Apple-vezető – köztük Steve Jobs 2011-es – levelei azt támasztják alá, hogy a két technológiai cég közötti korábbi konfliktus lehetett a fő oka annak, hogy a Facebook mobilalkalmazása jelentős késéssel jutott el az iPadig.

Az iPad 2010-ben került piacra, de a Facebook csak 2011 októberében adta ki az alkalmazását hozzá.

Már az akkori késedelem is a feszült kapcsolat miatt következett be.

2011 júliusában az Apple akkori vezető szoftvermérnöke, Scott Forstall tájékoztatta a cég vezérkarát arról, hogy egyeztetett Mark Zuckerberggel az alkalmazásról. Az Apple akkori álláspontja az volt, hogy a Facebooknak nem szabad beágyazott alkalmazásokat tartalmaznia, miközben Zuckerbeg szerint ezek a Facebook-élmény részét képezik.

Akkoriban a Facebook a hálózatát játékok és alkalmazások platformjává változtatta,

a felhasználók a fiókjukon belül többek között olyan ikonikus játékokkal játszhattak, mint a FarmVille. A Facebook azt akarta elérni, hogy az Apple kompromisszumot tegyen.

Az Apple a saját alkalmazáskönyvtárat, de még a linkek elhelyezését sem engedte volna a Facebooknak, azaz minden harmadik féltől származó alkalmazás futtatását tiltotta beágyazott nézetben. A Facebook ezzel szemben azt akarta, hogy az Apple engedélyezze ezen alkalmazások beágyazását.

Fotó: Shutterstock

Az a javaslat is hamvába holt, mely szerint az alkalmazásokat össze kellett volna kötni az iPhone saját webböngészőjével, a Safarival. Zuckerbeg azzal érvelt, hogy nem lehetséges különbséget tenni az alkalmazások között, mivel mindegyik a Facebook integrált része.

Phil Schiller, aki 2020-ig az Apple marketingigazgatója volt, már akkor kifejtette, hogy ezek az alkalmazások soha nem lesznek natívak, nem lesz velük kapcsolata az Apple-nek, és nem fogják használni az alkalmazásboltjaikat sem.

A beágyazott alkalmazással kapcsolatos gond tehát többek között az volt, hogy a Facebook applikációján keresztül jutottak el az Apple-felhasználókhoz, azaz nem fizetettek az App Store-ban való jelenlétükért, és a letöltések után sem kapott emiatt pénzt a cég.

A végső kompromisszum az lett a Facebook-alkalmazás iOS-re kerülésekor, hogy

a belső fizetéseket tiltotta, így például a Farm Ville játékon belül nem tudott a felhasználó extrákat vásárolni magának.

Az elmúlt években a Szilícium-völgy két fontos szereplője közötti versengés felforrósodott. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nemrég megkérdőjelezte a Facebook-felhasználó adatkezelésének megfelelő működését.

Eközben a Facebook azt állítja, hogy az iPhone gyártójának adatvédelmi funkciói károsítják a kisvállalkozásokat, valamint bírálta az Apple-n keresztül megvalósított online események 30 százalékos díját is.

A Facebookkal való konfliktus egyébként nem része az Epic Games érvelésének az Apple és az App Store elleni jogi háborúban. A tárgyalás hétfőn vette kezdetét, és várhatóan három hétig is elhúzódhat.

Farmville Apple Steve Jobs Ipod Facebook iPhone Mark Zuckerberg App Store
Kapcsolódó cikkek