Közélet

Szerelem a koronavírus idején

A Rómeó és Júlia próbájáról készült dokumentumfilm, mely az egyéves próbafolyamatot mutatja be.

Dokumentumfilm készült a Rómeó és Júlia koronavírus alatti próbáiból a Nemzeti Színházban. Az ötvenperces, csaknem egy évig forgatott film a Szerelem a koronavírus idején címet viseli.

A járványügyi helyzetben a színházak – így a Nemzeti Színház sem – tudtak úgy működni, ahogy az megszokott, így a kulisszák mögött próbáltak és a kreatív munkára fordították az energiát – írják közleményükben.

Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója, a Rómeó és Júlia rendezője kiemelte, olyan időszakot, hogy így kelljen próbálni, és speciális óvintézkedéseket betartani, mint a koronavírus idején, még nem élt meg.

Az utolsó pillanatig kíméltük az idősebb színészeinket és nem hívtuk be őket dolgozni. Nehéz volt, de meg kellett tanulnunk a járvány adta körülmények között létezni. Egy biztos: néző nélkül nincsen színház

– írta a rendező.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A színészek közül többen, sőt a rendező is elkapta a koronavírust, így a próbák egy része online zajlott. A bemutató időpontja is többször csúszott, december 4-et követte január 15-ike, míg végül február 12-én sikerült házi főpróbán bemutatni a darabot.

A dokumentumfilmet készítő csapat – Bánfalvi Laura, Talán Csaba, Vági Barbara és Sallai Zsófia – filmre vitte a nem mindennapi körülmények között készülő előadás próbafolyamatát a kezdetektől a házi főpróbáig.

Az előadásban Herczegh Péter, Szász Júlia, Nagy Mari, Blaskó Péter, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta, Rubold Ödön, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szabó Sebestyén László, Bordás Roland, Rácz József és Szép Domán játszik.

A Nemzeti Színház előadása olyan újfajta szemszögből láttatja a lelki folyamatokat, amelyek által mi magunk is közelebb kerülhetünk saját életünk tragédiáinak újraértelmezéséhez

– írja a közlemény.

A Szerelem a koronavírus idején június 8-án az M5-ön, június 9-én a TV2 Playen lesz elérhető.

Nemzeti Színház szinház Vidnyánszky Attila dokumentumfilm
Kapcsolódó cikkek