Közélet

1200 milliárd dollárról állapodtak meg

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy sikerült megállapodni a kormányzat 1200 milliárd dollár értékű infrastrukturális beruházási tervének részleteiről. A megállapodást szenátorok egy kétpárti csoportja hozta tető alá.

Megállapodtunk, de komoly kompromisszumokat kötöttünk mindkét oldalon

– mondta az elnök, aki a a Fehér Házban republikánus és demokrata szenátorok társaságában jelentette be a tárgyalások sikerét.

Mindannyian egyetértünk abban, hogy egyikünk sem kapta meg mindazt, amit szeretett volna. Én egyértelműen nem kaptam meg, amit szerettem volna

– tette hozzá. Arról is beszélt, hogy szerinte a mostani döntés emlékezteti azokra a napokra, amikor az Egyesült Államok kongresszusában valóban közös munka folyt.

Az amerikai média szerint a mostani alku jelentősen elmarad az elnök által április elején közölt 2200 milliárd dolláros munkahelyteremtési tervtől.

A demokrata vezetők abban reménykednek, hogy később, egy külön csomagban sikerülhet egy olyan tervet is elfogadtatni, amely tartalmazza az éghajlatváltozás kezelésével, a fizetett szabadsággal és az oktatásüggyel kapcsolatos prioritásokat is.

Fotó: MANDEL NGAN / AFP

A Fehér Ház csütörtöki tájékoztatása szerint a törvényjavaslat öt év alatt 579 milliárd dollár forrást teremt az infrastruktúra fejlesztésére. Ebből 312 milliárd dollár jut közlekedési programokra, azaz utak, hidak, repülőterek építésére és felújítására, valamint az elektromos járművekhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére.

A maradék 267 milliárd dollár a vízhálózat fejlesztését, a szélessávú internet kiépítését, a környezeti károk helyreállítását, illetve az energetikai infrastruktúra fejlesztését célozza.

A szövetségi kormány eddigi terveivel együtt ez öt év alatt 973 milliárd, nyolc év alatt pedig 1200 milliárd dollárt jelent a fenti célokra.

Rob Portman, Ohio állam republikánus szenátora újságíróknak úgy fogalmazott:

Nem kaptunk meg mindent amit akartunk, de sikerült megegyezésre jutnunk és ez segíteni fog az amerikai embereken. Örömmel látom, hogy képesek voltunk összefogni az infrastrukturális csomag ügyében.

Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora Biden bejelentése után azt mondta:

Elengedhetetlen volt megmutatni az amerikai népnek, hogy a szenátus működik, hogy képesek vagyunk kétpárti módon dolgozni.

Krysten Sinema, Arizona állam demokrata szenátora „történelmi beruházásnak” nevezte a mostani megállapodást.

Engedtünk valamennyit, hogy kapjunk valamennyit. Hazánk igényeit helyeztük előtérbe

– tette hozzá.

Joe Manchin, Nyugat-Virginia demokrata szenátora szerint a megállapodás egy

hatalmas lehetőség, hogy megmutassuk a világ többi részének: nagy dolgokat tudunk véghezvinni kétpárti módon.

A kétpárti megállapodást egyelőre sem Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, sem Mitch McConnell, a felsőházi republikánusok vezetője nem hagyta jóvá, bár Schumer szerda este azt mondta: általánosan támogatja a koncepciót.

 

kongresszus Joe Biden Szenátus infrastruktúra amerikai kongresszus Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek