Közélet

Biden bejelentette a globális vakcinaelosztó tervét

Joe Biden amerikai elnök ismertette az amerikai vakcinaelosztó kezdeményezés első szakaszának részleteit: 19 millió adag, koronavírus elleni vakcinát kap a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés, hatmillió adagot pedig az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei – jelentett be a Fehér Ház csütörtökön.

Az Egyesült Államok összesen 80 millió adag vakcinát ajándékozna el június végéig, ami a fel nem használt oltóanyagok 75 százaléka. A fennmaradó 25 százalékot Washington vésztartalékként tárolná, és szükség esetén közvetlenül megosztaná szövetségeseivel és partnereivel.

Amíg ez a járvány tombol a világban, az amerikaiak továbbra is sérülékenyek. Az Egyesült Államok eltökélt, hogy ugyanazt a lendületet vigye bele a nemzetközi oltási erőfeszítésekbe, amellyel a hazai kampányt végezte

- mondta az amerikai elnök. Az első szakaszban 19 millió adag vakcinát kap a COVAX, ebből körülbelül hatmilliót Dél- és Közép-Amerika, hétmilliót Ázsia és ötmilliót Afrika.

Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Washingtonnak köszönhetően új lendületet kap a kezdeményezés, amelynek keretében eddig csupán 76 millió adag oltóanyagot osztottak meg a rászoruló országokkal.

Hatmillió adag vakcinát kapnak az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei, köztük Mexikó, Kanada, Dél-Korea, a palesztin területek, Ukrajna, Koszovó, Haiti, Georgia, Egyiptom, Jordánia, Irak és Jemen, valamint az ENSZ frontvonalban dolgozó alkalmazottjai.

Az Egyesült Államokban jelentősen csökkent a koronavírus elleni vakcinák iránti kereslet, miután a felnőtt lakosság több mint 63 százaléka megkapta már az első adagot valamelyik oltásból. Az amerikai túlkínálat rávilágított a vakcinaelosztást jellemző globális egyenlőtlenségre.

Számos ország kért már oltóanyagot az Egyesült Államoktól, de eddig csupán Mexikó és Kanada kapott, összesen 4,5 millió adagot.

A most megosztandó 80 millió adag oltóanyag tartalmazza az Egyesült Államokban gyártott 60 millió AstraZeneca-vakcinát – amelynek külföldi adományozását már korábban bejelentették -, valamint összesen 20 millió adagot a többi oltásból, vagyis a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Johnson&Johnson oltásaiból.

Az AstraZeneca forgalmazását az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletének (FDA) még jóvá kell hagynia. Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok belföldi felhasználásra engedélyezett vakcinát szállít külföldre. Ezzel a felajánlással az Egyesült Államok lesz az az ország, amely a legtöbb vakcinát osztotta meg világszerte, megelőzve Kínát és Oroszországot is.

A Fehér Ház csütörtökön azt is bejelentette, hogy feloldja az AstraZeneca, valamint a Sanofi és a Novavax vakcinájának megosztására vonatkozó korlátozásokat, amelyek egyikét sem engedélyezték egyelőre az Egyesült Államokban. Ezzel lehetővé válik, hogy a vállalatok eldöntsék, hol használják fel az oltóanyagokat.

Találkozik II. Erzsébet és Biden

Az angol királynő és az amerikai elnök a G7 találkozót követően találkoznak.

 

COVID-19 szegény vakcina világ koronavírus oltás elosztás Joe Biden gazdág globális
Kapcsolódó cikkek