BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A számvevőszék szerint indokolt volt a modellváltás az egyetemeknél

Az ÁSZ megvizsgált több felsőoktatási intézménynek a gazdálkodását.

Újabb hat, modellváltással érintett felsőoktatási intézmény – 2017-2019. évek közötti, illetve a 2020-as fenntartóváltás időpontjáig tartó – vagyongazdálkodását értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Valamennyi vizsgált egyetem – az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem – kapcsán megállapították a számvevőszék szakértői, hogy

a felsőoktatási intézmények az értékelt időszakban nem biztosították a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét, így indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése.

Az ÁSZ felhívta a kuratóriumok figyelmét a rendelkezésre álló vagyon pontos számbavételére.

Fotó: Shutterstock

Az számvevőszék közleménye idézi az alaptörvényt, amely szerint a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni – írja az ÁSZ.

A számvevőszék szerint ellenőrzéseket indokolta, hogy a most vizsgált egyetemek a felsőoktatási modellváltással érintett intézmények közé tartoznak. A vagyonjuttatásról rendelkező jogszabály szerint az érintett egyetemek fenntartói jogait, amelyeket korábban az állam nevében az illetékes miniszter gyakorolt, közérdekű vagyonkezelő alapítványok vették át és azokat az alapítványok kuratóriuma gyakorolja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.