Közélet

Botrány a német gyorstesztek körül

A kormány olyan tesztek árát is kifizette, melyek sosem történtek meg, az egészségügyi minisztert támadják.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter vasárnap az ARD-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a teszteket végző központok, szigorúbb felügyeletére van szükség – írja a Deutshe Welle.

A kereszténydemokrata politikus szavai arra engednek következtetni, hogy ezen központokat és nem a helyi hatóságokat teszi felelőssé a botrányért, mint azt korábban tette. Arról is beszélt, hogy nem tudja az összes központot Berlinből kontrollálni, a helyi hatóságok segítségére is szüksége van.

A botrány a múlt héten robbant ki, amikor kiderült, hogy a MediCan nevű szolgáltató több száz olyan koronavírus tesztért kért visszatérítést, melyeket nem végzett el. Öt tartomány indított nyomozást az ügyben.

A tesztközpontok gombamód szaporodtak az országban, tekintve, hogy az újranyitási terv szerint mindenki jogosult heti egy ingyenes tesztre, melyet a kormány fizet és számos tevékenység folytatása ráadásul negatív teszthez kötött.

Fotó: Shutterstock

A teszteket a kormány fizeti, ám nagyon kevés az ellenőrzés annak a tekintetében, hogy valóban annyi tesztet végeztek-e a szolgáltatók, amennyiért a kormány fizet. Spahn a tesztekért a kormány által kifizetett összeget is csökkenteni akarja, az eddigi 18 helyett kevesebb mint 10 eurót adna.

Karl Lauterbach epidemiológus és a koalíciós partner szociáldemokraták frakcióvezető-helyettese szerint maximálni kellene a kereskedelmi szolgáltatók által kapható visszatérítés mértékét.

Az ellenzéki pártok az esetet megragadva élesen bírálták a kormányt, Christian Dürr az FDP-től elmondta, hogy hónapok álltak a kormány rendelkezésére egy megfelelő rendszer kialakítására és szerinte a pénzügyminiszter Olaf Scholz is felelős az adófizetők pénzének pazarlásáért, míg Susanne Hennig-Wellsow a Die Linkétől elkapkodottnak és kaotikusnak nevezte a rendszert.

 

Németország Jens Spahn koronavírus koronavírus-teszt botrány
Kapcsolódó cikkek