Közélet

Elhalasztják a nyitást a britek egy egész hónappal

A londoni kormány korábbi terveivel ellentétben mégsem oldják fel Angliában a járványhelyzet miatt bevezetett törvényi korlátozásokat június 21-én – állítják a BBC-nek nyilatkozó kormányzati források.

Helyette várhatóan csak négy héttel később, július végén hagyhatják jóvá a sportlétesítményekre, kocsmákra, mozikra és szórakozóhelyekre vonatkozólétszám-korlátozások törlését, azaz a nyitás negyedik, utolsó ütemét. A távolságtartásra, illetve a maszkviselésre vonatkozó egészségügyi szabályok a nyitás utolsó fázisa után is érvényben maradnak, függetlenül attól, hogy ez végül mikor következik be.

Fotó: Tolga Akmen / AFP

Skóciában továbbra is június 28-án tervezik tovább enyhíteni a járványügyi szabályokat, lehetővé téve a nagyobb csoportosulásokat a kávézókban, pubokban, éttermekben. A skótoknál ezután is érvényben maradnak a távolságtartásra, valamint a maszkviselésre vonatkozó egészségügyi szabályok. Észak-Írország minden várakozás szerint tartja magát a korlátozások feloldásának eredeti, június 21-iki határidejéhez, de Wales-ben, Angliához hasonlóan, még változhat a menetrend.

Boris Johnson várhatóan hétfőn erősíti meg a sajtóban már néhány napja keringő hírt, amelyre a kormányzat állítólag már a hétvégén áldását adta. A korlátozások meghosszabbítását a londoni parlamentnek is jóvá kell még hagynia – írja a BBC, hozzátéve, hogy akár a kormány döntése akár konzervatív párton belül is törést idézhet elő, hiszen sokak szerint nem tűr halasztást a gazdaság teljes nyitása.

Fotó: JESSICA TAYLOR / AFP/UK Parliament

Tudományos körökben azonban többen egyetértenek a kormány halasztó lépésével, és azt hangsúlyozzák, hogy a koronavírus indiai, vagy más néven delta variánsának egyre gyorsabb terjedése miatt fokozni kell az oltási kampányt. Egészségügyi szakértők szerint meg kell várni, amíg még többen megkapják a vakcina második dózisát is, ezáltal fokozott védelmet szereznek a korábbiaknál ragályosabbnak vélt, és veszélyesebbnek tartott mutáció ellen is.

A londoni kormány szerint a halasztás négy hete alatt további 10 millióan kaphatják meg a koronavírus elleni vakcina második dózisát, így Anglia még közelebb kerülhet a tömeges immunitás eléréséhez.

Edward Algar brit egészségügyi államtitkár a BBC Breakfast hétfői műsorában azt mondta: az indiai variáns széles körű megjelenése óta újra emelkednek az esetszámok az Egyesült Királyságban, és egyre többen kerülnek újra kórházba. A legsúlyosabb betegek azok közül kerülnek ki, akik még egyáltalán nem kaptak oltást, vagy csak a vakcina első dózisát kapták meg.

járványügyi korlátozások Boris Johnson koronavírus mutációk indiai variáns Nagy-Britannia Egyesült Királyság tömeges immunitás
Kapcsolódó cikkek