Közélet

Aung Szan Szú Kjí a vádlottak padján

A volt mianmari államtanácsosról keveset hallani azóta, hogy február elsején, a katonai puccs napján, házi őrizetbe zárták. Akkor azzal vádolták, hogy megszegte a járványügyi korlátozásokat, és az ország külkereskedelmi szabályait is megsértette, mivel a hatóságok által nem regisztrált cb-rádiókat tartott otthonában. Azóta a 75 éves, Nobel-békedíjas politikus ellen vádat emeltek a titoktartási törvény megsértése, békétlenség szítása, valamint, legújabban, korrupció miatt is. A katonai tanács közleménye azt állítja, hogy a politikus hatszázezer dollárnyi kenőpénzt, valamint 11 kilogrammnyi aranyat fogadott el.

Fotó: SANNUM LAUTEN / AFP

Megfigyelők szerint a hadsereg hosszú időre akarja elhallgattatni, mert ha az utóbbi vádak közül akár egy pontban is elítélik, akár 15 évnyi börtön várhat rá. Ha a minden vádpontban bűnösnek találják, akár 39 évet is kaphat.

Aung Szan Szú Kjí ügyvédei, akik a politikus őrizetbe vétele óta mindössze két alkalommal egyeztethettek vele, tagadják, hogy elkövette ezeket a bűncselekményeket; a vádakat hamisnak, a politikus ellen indított pert pedig politikai indíttatásúnak tartják, amelynek célja, szerintük, hogy semmissé tegyék pártjának tavalyi novemberi földcsuszamlásszerű választási győzelmét.

Mianmar katonai puccs
Kapcsolódó cikkek