Közélet

Élő Mandiner-vita Menczer Tamással és Mesterházy Attilával: jöjjön, vitázzunk együtt!

Bő egy év Zoom-böjt után újra személyes találkozásra hívjuk olvasóinkat: a Mandiner-vitában csütörtökön 16 órakor Menczer Tamás és Mesterházy Attila csapnak össze. Találkozzunk a Várkert Bazárban!

REGISZTRÁLJON AZ ESEMÉNYRE ITT, A BELÉPÉS INGYENES!

Ha Önnek is hiányzik a Zoom-ablakok mögül az élet, a dinamizmus és a valódi, közvetlen párbeszéd, nincs egyedül – a Mandiner vitasorozatának szervezőiként nem is tudnánk Önnel jobban egyetérteni. Ezért bő egy évnyi bezártság után a Mandiner eseményei is visszakerülnek a személyes térbe, az újbóli találkozásra pedig mindjárt lehetőséget is kínálunk e hét csütörtökjén, 16 órától a Várkert Bazárban.

Habár kevesen látnak rá igazán, és elhomályosítja néha a belpolitikai csatározás, országunk igazán nagy sorskérdéseit valójában a külpolitika dönti el. Minden országvesztésünkhöz rossz külpolitikai döntések akár több évtizedes sorozata vezetett – igaz ez a pusztító világháborúkra, Trianonra és a szovjet megszállásra is. És mikor országrészeket, nemzettársakat csatolnak le rólunk, mindig akkor döbbenünk rá utólag, hogy bezzeg a szomszédok külpolitikája mennyivel jobb volt.

Fotó: Mandiner

Hogy a 21. század elején végre tanulhassunk a múlt hibáiból, két szakpolitikust invitáltunk vitára korunk sorskérdéseivel kapcsolatban. Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkáraként az első vonalban harcolta végig az elmúlt négy évet a magyar külpolitikában, a keze ott volt az európai csatározásokban, a kínai és orosz tárgyalásokban, illetve az elmúlt bő egy évet meghatározó Covid-külpolitikában, a vakcinák és egészségügyi segédeszközök beszerzésében, illetve az utazási megállapodások letárgyalásában, melyekkel kapcsolatban még mindig nincs minden meccs lejátszva. Mesterházy Attila MSZP-s politikus pedig évekig a legmagasabb nemzetközi pozíciót betöltő magyar politikus volt a Parlamenti Közgyűlésének elnökeként, most pedig a szervezet alelnöke – így volt alkalma a világ legerősebb katonai szövetségének szemszögéből vizsgálni geopolitikai kérdéseket, ráláthatott az amerikai, az orosz és a kínai külpolitikára.

Ha szeretnék élőben látni Menczer és Mesterházy összecsapását, nincs más dolguk, mint regisztrálni ezen az űrlapon, és miután megerősítő emailünket megkapták, megjelenni a Várkert Bazárban csütörtökön délután 16 órakor. Szeretettel várjuk Önöket, és szívből örülünk, hogy végre ismét találkozhatunk – szép az idő, jó a téma, jöjjenek, vitatkozzunk közösen hazánk sorskérdéseiről!

A két politikus most értékeli az elmúlt tizenegy év magyar külpolitikáját, különös tekintettel a Covid-járvány kezelésére, a Keleti Nyitásra, európai és NATO-s pozícióinkra. Menczer és Mesterházy színt vallanak majd a mai magyar külpolitika legfontosabb kérdéseiben: merjünk-e kicsik lenni, vagy beleszólhatunk nagyobb szövetségeseink dolgába? Mi a teendőnk, ha olyan nagyhatalmakkal kell együttműködnünk, amelyek ezer uniós szankció ellenére is diktatúrák kívánnak maradni? Egyáltalán, van-e értelme szankcionálnunk őket? A szakpolitikusoknak emellett számos apró, gyakorlati kérdést is felteszünk majd – kiderül például, hogy kezelnék azt a helyzetet, hogy a német hatóságok egy futballmérkőzés előtt magyar szurkolókat vegzálnak, hogyan reagálnának az ukrán nyelvtörvényre, és mit kezdenének Aljakszandr Lukasenka elnökkel, ha ismét a földre rángatna egy civil repülőt.

Ha szeretnék élőben látni Menczer és Mesterházy összecsapását, nincs más dolguk, mint regisztrálni ezen az űrlapon, és miután megerősítő emailünket megkapták, megjelenni a Várkert Bazárban csütörtökön délután 16 órakor. Szeretettel várjuk Önöket, és szívből örülünk, hogy végre ismét találkozhatunk – szép az idő, jó a téma, jöjjenek, vitatkozzunk közösen hazánk sorskérdéseiről!

várkert bazár Menczer Tamás Mesterházy Attila Mandiner
Kapcsolódó cikkek