Közélet

Harmincmillió hamis Pfizer-vakcinát rendelt a polgármester

Bocsánatot kért kedden a dél-koreai Tegu város polgármestere, mert

harmincmillió adag, utólag hamisnak bizonyult Pfizer-vakcinát akart beszerezni külföldről,

nagy kavarodást okozva ezzel az ország délkeleti részén fekvő városban.

Kvon Jung Csin sajtótájékoztatóján nemcsak Tegu polgárait, hanem az egész dél-koreai népet is megkövette a történtek miatt. Azt mondta, hogy a város jóhiszeműen cselekedett, amikor külföldről akart beszerezni vakcinákat.

Fotó: Shutterstock

Az eset május 31-én történt. Kvon akkoriban arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a város egészségügyi hatóságai kapcsolatba léptek egy külföldi kereskedelmi vállalattal, amely fogadkozott, hogy három héten belül harmincmillió adag Pfizer-oltást tudna leszállítani a dél-koreai kormánynak.

A polgármester tájékoztatta a vakcinaimporttal kapcsolatos javaslatáról a kormányt, de az egészségügyi minisztérium már másnap rájött, hogy átverésről van szó.

A Pfizer amerikai vállalat dél-koreai kirendeltsége is kételyeket fogalmazott meg, mondván, az oltásokat nem forgalmazzák közvetítőkön keresztül.

Kvon keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jó szándékkal akartak segíteni a kormánynak a vakcinabeszerzésben, de a vége az lett, hogy társadalmi kritikát kaptak, és politikai vitát gerjesztettek, kavarodást okoztak. A polgármester közölte, hogy ez az ő hibája volt, egyedül ő felelős ezért.

Az óvatlan szavaimmal beszennyeztem a Teguról alkotott képet... Ezenkívül mély sebeket ejtettem a Covid-19-ben szenvedő polgárokon és csalódást okoztam nekik

- mondta a polgármester.

Pfizer hamisítás vakcina Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek