Közélet

Izrael szerint kapcsolat lehet a Pfizer és a szívizomgyulladás között

Izraelben 275 esetben figyeltek meg szívizomgyulladást a Pfizer második vakcinája után, ám a legtöbb beteg kevesebb mint 4 nap után elhagyhatta a kórházat – írja a Reuters.

Az esetek 95 százaléka enyhének minősült az ország szerint, ugyanakkor a 16 és 30 év közötti férfiak és különösen a 16 és 19 évesek között összefüggés lehet a második dózis és a betegség között egy az ország egészségügyi minisztériuma által rendelt kutatás szerint.

Fotó: Voisin / Phanie / AFP

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az esetek száma nem haladja meg az egyébként is populáció szinten várható számot, míg az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ további kutatásokat javasolt a kérdést illetően, noha az ő adataik szerint sem nőtt ezen esetek száma az általános helyzethez képest.

A Pfizer közölte, hogy tud az izraeli jelentésről, ám nem állítottak fel okozati összefüggést az esetek és az oltás között. A vállalat és az ország egészségügyi minisztériumának oltásbiztonsági részlege rendszeresen egyeztet.

Izrael a kutatás végéig várt a 12 és 15 évesek oltásának megkezdésével, ám végül zöld utat adott annak, azzal érvelve, hogy az oltás előnyei még mindig felülmúlják annak esetleges hátrányait.

 

Izrael Pfizer vakcina oltás koronavírus elleni oltás BioNtech-Pfizer
Kapcsolódó cikkek