Közélet

Kiszabadult Prataszevics és barátnője a börtönből

A hírt Szofija Szapega mostohaapja, és a nő ügyvédje, Anton Gasinszki is megerősítette.

A fehérorosz hatóságok a börtönből házi őrizetbe szállították Raman Prataszevicset és barátnőjét az orosz Szofija Szapegát – közölte a BBC orosz nyelvű adása pénteken.

A televíziónak Dzmitrij Prataszevics, az újságíró apja nyilatkozott, aki elmondta, fia és barátnője Minszkben, két külön lakásban tartózkodnak.

Még mindig a hatóságok teljes felügyelete alatt állnak, nem ejtették az ellenük szóló vádakat

– mondta és arról is szólt, hogy a család továbbra sem kapott tájékoztatást a Prataszevics állapotáról a hatóságoktól.

Fotó: STRINGER / AFP

A hírt Szapega mostohaapja, Szergej Dugyics és a nő ügyvédje, Anton Gasinszki is megerősítette, akik szerint Szapegával a szülei csütörtökön találkoztak egy étteremben.

A fehérorosz hatóságok egyelőre nem kommentálták a BBC értesülését. Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető szerint ez bár jó hír, nem jelenti az ügy végét.

A házi őrizet nem jelent szabadságot, még mindig vád alatt állnak, minden lépésüket figyelik. Ez pedig annyit jelent, hogy továbbra is túszok

– jelentette ki. Azt is említette, hogy kapcsolatban állnak a pár családtagjaival, és megerősítette, hogy a fehérorosz hatóságok nem adnak információt Prataszevicsről.

Habár Prataszevics korábban arról számolt be, hogy jó egészségnek örvend, nem bántotta senki, és önként működik együtt a fehérorosz hatóságokkal, ezen kijelentéseinek őszintesége erősen kérdéses, tekintve, hogy őrizetben tette azokat.

A fehérorosz hatóságok május 23-án, nemzetközi felháborodást kiváltó légi kalóz akcióval vették őrizetbe az ellenzéki aktivistát, aki a NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztője volt.

A nemzetközi jogot sértő akció kapcsán az EU letiltotta a fehérorosz légtér használatát és szankciók sorát vetette ki az országra.

 

börtön Belarusz házi őrizet diktatúra Raman Prataszevics
Kapcsolódó cikkek