Közélet

Megverték és vallomásra kényszerítették az ellenzéki újságírót Minszkben – állítják a szülei

Raman Prataszevicsnek feldagadt az orra és az arca, hiányzott több foga, és a nyakán is fojtogatások nyomai látszódtak azon a videófelvételen, amelyet a fehérorosz állami televízióban sugároztak.

A lengyelországi emigrációban élő, ellenzéki újságíró a felvételen arról beszélt: együttműködik a hatóságokkal az ellene indított nyomozásban, és beismerő vallomást fog tenni azzal kapcsolatban, hogy részt vett a Minszkben lezajlott tömeges zavargások szervezésében. Hozzátette: „a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően” bánnak vele, de a szülei, Dmitrij és Natalja Prataszevics szerint a vallomást kikényszerítették a fiúkból.

Fotó: Piotr Lapinski / NurPhoto via AFP

Nem vagyok sebész, de az biztos, hogy az orrát megütötték, és talán el is törték

- mondta az újságíró anyja, hozzátéve, hogy a fiának hamuszürke volt az arca, és hiányzott néhány foga. Bal orcája megduzzadt, nyakán pedig fojtogatás nyomai láthatóak.

Még a smink alatt is látható a sárgás elszíneződés – vélhetően púderral próbálták eltakarni a véraláfutásokat.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/itt-a-videofelvetel-amiben-uzent-a-ryanair-geprol-elhurcolt-ujsagiro-3785104/

Prataszevics anyja szerint fia vagy egy lapról olvasta fel a fehérorosz állami médiában később közzétett vallomását, vagy kikényszerítették, hogy tanulja meg a szöveget kívülről. Erre abból következtettek, hogy a felvételen Prataszevics láthatóan ideges volt, és tőle szokatlan módon beszélt.

Az újságíró szülei szerint fiúk erős egyéniség, de vele együtt a barátnőjét, Szofja Szapegát is őrizetbe vették, amit zsarolásra használhatnak fel. Attól tartanak, hogy a nyomozók a fiatal nőt is bántalmazhatták, hogy megtörjék Raman Prataszevicset megtörjék.

Az ellenzéki újságírót és barátnőjét vasárnap vették őrizetbe Minszkben, miután a belarusz hadserege vadászgépei a földre kényszerítették a Ryanair menetrend szerinti járatát, amellyel a pár Athénből Vilniusba utazott volna. Roman Prataszevics és Szofija Szapega épp egy görögországi nyaralásról tartott hazafelé, amikor a fehérorosz állambiztonsági szolgálat emberei őrizetbe vették őket.

A fehérorosz kormány sajtóirodája által közreadott, videofelvételrõl készített kép Raman Prataszevicsrõl, a Fehéroroszországban szélsõségesnek nyilvánított NEXTA nevû Telegram-csatorna volt fõszerkesztõjérõl egy minszki börtönben.
Fotó: MTI/EPA

Roman Prataszevics és Szcjapan Pucila 2017-ben hozták létre a NEXTA nevű Telegram-csatornájukat, amely a 2020 augusztus 9-i vitatott elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált. A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőséges médiumnak nyilvánította a NEXTA-t. Az oldal alapítóit – Pucilát és Prataszevicset – a fehérorosz állambiztonsági bizottság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, tömeges zavargások szervezésével vádolta meg, és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre menekült Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól.

Fotó: Piotr Lapinski / NurPhoto via AFP

Szofja Szapega édesanyja is nyilatkozott a sajtónak, azt állítva, hogy a 23 éves lánya – akit időközben két hónapra a KGB fogdájába zártak – ártatlan; az egyetlen hiba, amit elkövetett, hogy rosszkor volt rossz helyen. A lánnyal sem szülei, sem ügyvédje nem tudott kapcsolatot teremteni az őrizetbe vétele óta. Szpega orosz állampolgár, a vilniusi egyetem végzős hallgatója.

A nemzetközi felháborodást kiváltó gépeltérítésről és annak várható következményeiről itt olvashat bővebben:

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/meglepo-gyorsasaggal-lepett-az-europai-unio-3786823/

Minszk Belarusz Alekszander Lukasenko Fehéroroszország Raman Prataszevics
Kapcsolódó cikkek