Közélet

Lemond a tőzsdemogul a Gates alapítványban betöltött tisztségéről

A milliárdos Warren Buffett 2006-ban ígérte meg, hogy összes részvényét befektetési cégében, a Berkshire Hathawayben jótékonysági célokra ajánlja fel, ennek a felét sikerült mára elérnie – derül ki a milliárdos közleményéből.

Ezzel párhuzamosan a Bill és Melinda Gates Alapítványban betöltött pozíciójáról is lemondott, noha mint írja, eddig is inaktív volt és az alapítvány vezetésében töretlen a bizalma. Ugyanakkor nem indokolta a lépését, miközben az alapítványt létrehozó házaspár válása kapcsán azért csúnya ügyek is előkerültek.

Fotó: Hong chao bj / Imaginechina / Imaginechina /AFP

A 90 éves befektető egyébként is elkezdte a nyugdíjba vonulást, vállalati pozícióiról is elkezdett lemondani, már csak a Berkshire Hathaway vezérigazgatói pozícióját birtokolja, ám idén arról is le tervez mondani.

A befektető levelében érintette az visszatérítések és a jótékonykodás kapcsolatát is, mely kapcsán arról beszélt, hogy helyes ha a törvényhozás ezeket a kapcsolatokat időről időre felülvizsgálja,

mielőtt páran túl kreatívvá válnának ezzel kapcsolatban.

Említi a szétosztásának időbeli problémáját is, felhozva például, hogy noha a részvényei felét adományozta el, azok értéke az adományozások pillanatában csak 41 milliárd dollár volt, míg a még nála lévő másik rész most 100 milliárd dollárt ér. Megjegyzi azonban, hogy nincs mindenkire alkalmazható általános szabály ezzel kapcsolatban.

A hatalmas, dinasztikus vagyonok kapcsán megjegyzi, hogy ezek Amerikában kevésbé jellemzőek és azt a jó tanácsot fogalmazza meg sorstársainak, hogy

annyi pénzt hagyjanak gyermekeikre, mely lehetővé teszi, hogy azok bármivel foglalkozhassanak, de ne annyit, hogy megtehessék, hogy semmit se csinálnak.

filantrópia Bill Gates Warren Buffett
Kapcsolódó cikkek