Közélet

Olaszország háborog: 25 év börtön után szabadlábon Giovanni Falcone gyilkosa

25 év börtön után szabadlábra került Giovanni Brusca maffiafőnök, aki 1992-ben meggyilkolta Giovanni Falcone maffiaellenes vizsgálóbírót.

Elhagyhatta a börtönt a 25 éves büntetés letöltése után Giovanni Brusca maffiafőnök, aki 1992-ben meggyilkolta Giovanni Falcone maffiaellenes vizsgálóbírót.

Brusca egyike volt a Cosa Nostra szicíliai maffiát egykoron vezető Salvatore „Toto” Riina legközelebbi bizalmasainak, de később „megbánást tanúsított”, és végül együttműködött az igazságszolgáltatással.

A 64 éves férfi hétfőn elhagyhatta a római Rebibbia börtönét, miután az életfogytig tartó börtönbüntetését 30 év börtönbüntetésre csökkentették az igazságszolgáltatással való együttműködés miatt, jelenleg feltételesen van szabadlábon, négy évig

– számolt be az olasz média.

Giovanni Falcone gépkocsiját 500 kilogramm robbanóanyaggal repítették a levegőbe 1992. május 23-án a Palermóhoz közeli Capaci autósztrádáján, a robbanásban életét vesztette felesége, valamint testőrei is. A megbízó Toto Riina volt, a robbanószerkezetet Brusca hozta működésbe.

Brusca szabadulása hatalmas felháborodást váltott ki Olaszországban, sokan bírálták, hogy egy ilyen kegyetlen gyilkos hasznot húzott egy olyan törvényből, amely csökkenti az igazságszolgáltatással együttműködők büntetését, s amelynek Falcone is nagy védője volt.

Giovanni Falcone
Fotó: Marco Lanni / AFP

Maria Falcone, a vizsgálóbíró testvére, a maffiaellenes harc szintén ikonikus alakja a hír hallatán úgy nyilatkozott:

fáj a hír, de ez a törvény, amelyet a testvérem is védett, és amelyet ezért tiszteletben kell tartani. Csak remélni tudom, hogy az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi erők nagyon közelről figyelik őt, elkerülendő annak veszélyét, hogy ismét bűncselekményt kövessen el.

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta korábbi miniszterelnök a „gyomorszájra mért ütésnek” írta le a döntést, mindazonáltal hangsúlyozta, hogy fontos tiszteletben tartani azt, amit Falcone testvére mondott.

A Brusca által elismert különös kegyetlenségű bűncselekmények között szerepel az akkor 13 éves Giuseppe Di Matteo meggyilkolása, akit 1993 novemberében raboltak el, és 1996 januárjában megfojtottak, majd holttestét savban feloldották. A fiút egy vérbosszú miatt raboltatta el a szicíliai maffia, ugyanis apja, Santino Di Matteo, korábbi maffiózó elhagyta a bűnszervezetet, és együttműködött a rendőrséggel.

A Scannacristiani becenéven, valamint 'u verru (a disznó szicíliai nyelven) is ismert Brusca nagyon fiatalon kezdte pályafutását a maffiában, tekintve, hogy apja, Bernardo ismert maffiafőnök volt, akinek helyét letartóztatása után fia vette át. Brusca egy olyan könyörtelen gyilkosokból álló csoport tagja volt, amelynek közvetlenül Riina parancsolt. Brusca 1996-os letartóztatását követően a nyomozóknak elmondta:

több mint 150 embert gyilkolt vagy gyilkoltatott meg, de képtelen volt felidézni neveiket.

maffia gyilkos börtönbüntetés Cosa Nostra gyilkosság Giovanni Falcone
Kapcsolódó cikkek