Közélet

Sátortáborokat állítanak fel Indonéziában

A kórházak sátrakkal való kibővítésére a koronavírusos betegek elhelyezése miatt volt szükség – adta hírül pénteken Indonézia egészségügyi minisztere.

A 260 millió lakosú délkelet-ázsiai országban csütörtökre egy nap alatt több mint 20 ezer új fertőzöttet azonosítottak, a legtöbbet a világjárvány másfél éve alatt.

Fotó: Dasril Roszandi / AFP

A helyzet rosszabbodása súlyosan terheli az amúgy is gyenge lábakon álló egészségügyi ellátórendszert, amelynek dolgozói körében már több százan fertőzöttek, közülük pedig legkevesebb tízen meghaltak a ragály miatt, jóllehet beoltották őket koronavírus ellen.

Közegészségügyi szakértők attól tartanak, hogy Indonézia a „második India” lehet a delta vírusvariáns miatt, amelyet Indiában azonosítottak először, és nagyon hamar tömeges fertőzési hullámot indított el.

A 10 millió lakosú Jakartában szerdára 90 százalékban megteltek betegekkel azoknak a kórházi részlegeknek az ágyai, amelyeket el lehet szigetelni, hogy ne kerüljön ki belőlük kórokozó. Az intenzív osztályokon 86 százalékos a kihasználási hányad.

Joko Widodo indonéz elnök egyelőre nem hallgat egészségügyi szakembereinek szavára, miszerint teljes lezárásra lenne szükség. Szerdán közölte, hogy a lezárás „megölné a gazdaságot”, és elegendőnek tartja a jelenlegi korlátozásokat a járvány ellen.

koronavírus delta variáns Jakarta Indonézia járványkezelés
Kapcsolódó cikkek