Közélet

Sokat fogyott Kim Dzsong Un a titkosszolgálatok szerint

Úgy tűnik, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagyon lefogyott az elmúlt időszakban – jelentette szerdán az amerikai Bloomberg.

Az üzleti portál idézte az NK News elemzését, amely

a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy Kim IWC Schaffhausen Portofino márkájú svájci karórája, amely hűséges társa nyilvános megjelenésein, a szokottnál jóval szorosabban volt meghúzva a csuklóján.

A képeket az észak-koreai állami média tette közzé. Elemzésében az észak-koreai hírekkel, eseményekkel foglalkozó NK News a Kimről és a 12 ezer dolláros (több mint 3,4 millió forintos) órájáról az elmúlt hónapokban készített közelképeket összehasonlítva arra a megállapításra jutott, hogy a 37 éves észak-koreai vezető jó pár kilót leadhatott.

Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Titkosszolgálatok régóta figyelik az észak-koreai vezető súlyát azért, hogy ennek alapján is becsléseket fogalmazzanak meg az észak-koreai rendszer stabilitásáról.

A Kim-család kórtörténetében előkelő helyen állnak a szívbetegségek.

A dél-koreai hírszerzés novemberben szöuli törvényhozóknak arról számolt be, hogy Kim körülbelül 140 kilogrammot nyomhat, és nagyjából 50 kilogrammot hízott azóta, hogy 2011-ben hatalomra került.

A Bloomberg idézte Colin Zwirkót, az NK News egyik elemzőjét, aki hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálatok azért érdeklődnek ennyire Kim súlya iránt, mert szeretnék tudni, mi zajlik a színfalak mögött, betegeskedik-e a vezető, és hogyan befolyásolhatja egészségi állapota a térség biztonságát.

Utóbbi különösen fontos annak tükrében, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkezik.

Kim egészsége legutóbb tavaly volt téma, miután a phenjani vezető húsz napig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és kihagyta néhai nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen születésnapi emlékünnepségét. Az esetet követően a nemzetközi médiában hírek röppentek fel arról, hogy esetleg szívműtéten esett át, egyes amerikai lapok pedig arról írtak, hogy a politikus már nincs az élők sorában.

Az észak-koreai vezető mostanában közel egy hónapig nem szerepelt az állami médiában, s csak most jelent meg hír arról, hogy hétfőn részt vett a kormánypárt gazdasági ügyekben tartott ülésén. A fotók is ekkor készültek róla.

Észak-Korea gazdasága mélyrepülésben van a koronavírus-járvány, az amerikai szankciók és a Kínával folytatott volumenének csökkenése miatt.

Kim Dzsong Un megreformálja Észak-Korea vezetését

Az új pozíció várományosa feltehetőleg Dzso Jong Von, az észak-koreai vezető egyik legközelebbi bizalmasa.

 

Kim Dzsong Un Észak-Korea karóra súly
Kapcsolódó cikkek