Közélet

Szingapúrban negyedmilliónál is több dollármilliomos él

Míg tavaly Szingapúr lakosságának még csak mintegy 5,5 százaléka, azaz 270 ezer ember volt dollármilliomos, az évtized közepére ez a szám több mint 60 százalékkal nőhet: a Crédit Suisse friss Globális Vagyonosodási Jelentése alapján 2025-re 437 ezer milliomos élhet majd a délkelet-ázsiai városállamban.

A szingapúri gazdagok 5,5 százalékos aránya kiemelkedő az ázsiai országok között: ez a második legmagasabb érték a hongkongi 8,3 százalék után.

A szigetországban magas a vagyonkoncentráció is, hiszen az eloszlás egyenlőtlenségeit mérő Gini-index értéke 78,3, ami jóval magasabb, mint Japán (64,4), Dél-Korea (67,6) és Tajvan (70,8) hasonló mutatói.

Szingapúrban a lakosság legfelső egy százalékának részesedése az ország teljes vagyonából tavaly év végén megközelítette a 34 százalékot, szemben Japán 18, Dél-Korea 24 és Tajvan 28 százalékos mutatójával – írja a Bloomberg.

Fotó: MOLPIX / Shutterstock

A jelentés készítői megállapítják, hogy a koronavírus-járványból való kilábalással párhuzamosan Ázsia-szerte a milliomosok számának növekedése várható a következő öt évben. A szingapúri gazdagok számának gyarapodása azonban nem lesz gyorsabb Ázsia többi országáénál: a 62 százalékos plusz előreláthatóan kisebb lesz, mint ami Kínában, Indiában, Ausztráliában, Dél-Koreában és Tajvanon várható.

A városállam lakosainak vagyongyarapodása azonban gyorsabb ütemű lesz, mint a hongkongi dollármilliomosoké.

Szingapúr már korábban is vonzotta a régió gazdagjait: régóta szokás a tehetős kínaiak, indonézek és malajziaiak körében, hogy rövid kirándulásaik alatt a szingapúri világszínvonalú klinikákon orvosi vizsgálatokat végeztetnek, vásárolnak vagy bakkarát játsszanak a kaszinókban. A világjárvány mindezt megváltoztatta, hiszen sok gazdag embert és családját késztetett arra, hogy hónapokig az országban maradjanak, vagy le is telepedjenek, miután Szingapúr példamutatóan kezelte a világjárványt.

Az egy főre jutó halálozási arány Malajziában és Indonéziában több mint tízszerese, illetve harmincszorosa a szingapúrinak

– derül ki a Johns Hopkins Egyetem adataiból. Szingapúrban a lakosság több mint fele kapta meg eddig az oltást, jelenleg 337 megbetegedést tartanak számon és összesen csupán 35-en haltak meg koronavírusban.

gazdagok dollármilliomosok Szingapúr
Kapcsolódó cikkek