Közélet

Új nevet kapnak a koronavírus mutánsai

Egyszerűbbre és kevésbé kirekesztőre cserélné eddigi gyakorlatát a WHO azzal, hogy a görög ábécé betűiről nevezi el a koronavírus variánsait.

Az új rendszer szerint a tudományos körökben csak B.1.1.7-es jelzettel illetett, a köznyelvben brit variánsként elhíresült mutáció neve Alfa lenne. A dél-afrikai, vagy más néven B.1.351-es mutáns a Béta nevet kapja, a brazil, azaz P.1-es a Gamma, míg a mostanában legnagyobb aggodalmat keltő indiai variánst (B.1.617.2) Delta névvel illetnék. A Vietnamban a napokban azonosított új mutációnak még nincs neve, de annál veszélyesebb.

Fotó: Science Photo Library via AFP

A WHO nem titkolt célja, hogy a névváltoztatással megelőzze az országnevekhez kapcsolódó, egész népeket érő megbélyegzéseket, amelyekre legutóbb épp az indiai variáns megjelenése után akadt számos példa. Tudományos körökben azonban továbbra is a betű+szám kombinációval hivatkoznak majd a SARS-COV-2 vírus variánsaira, és minden várakozás szerint ezután is odabiggyesztik majd a név elé, hogy először hol azonosították az adott mutációt.

A koronavírus átkeresztelésébe azután fogott bele az Egészségügyi Világszervezet, hogy a Human Rights Watch figyelmeztette: politikai csoportok megpóbálnak tőkét kovácsolni a koronavírus-járványból. Az emberjogi szervezet beszámolója szerint a világjárvány kitörése óta az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is többszörösére emelkedett az ázsiai kisebbségek elleni atrocitások és gyűlöletbűncselekmények száma.

koronavírus Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus mutációk Human Rights Watch
Kapcsolódó cikkek