Közélet

Újabb mutációra bukkanhattak a vietnami tudósok

Eddig a koronavírus hét mutánsát azonosították Vietnamban, köztük a britet, az indiait és a dél-afrikait.

Vietnami tudósok azonosították a koronavírus egy új változatát, amely a brit és indiai mutáns keveréke – adta hírül a CNN.

Az új törzsnek még nem adtak nevet.

Szakértők megállapították, hogy ez a vírus fertőzőbb és könnyen terjed a levegőben. Az egészségügyi tárca felveszi az új mutánst a koronavírus globális genomtérképére – mondta Nguyen Thanh Long, vietnami egészségügyi miniszter.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a vírusnak éppen ez az új változata vezetett tömeges fertőzésekhez az észak-vietnami Bac Giang és Bac Ninh tartományokban, amelyek az országban április 27-én kezdődött negyedik járványhullám során a kór fő gócpontjaivá váltak.

Eddig a koronavírus hét mutánsát azonosították Vietnamban, köztük a britet, az indiait és a dél-afrikait.

Fotó: Shutterstock

Az aktuális új vírusvariáns úgy fest, hogy indiai verzió egy újabb mutációval kiegészülve.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudósai még nem vizsgálták be az új vírustörzset, azonban számítanak további variánsok felbukkanására.

A járvány 2020 januárjában kezdődött a délkelet-ázsiai országban, ahol eddig 6713 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük 3643-an az elmúlt hónapban lettek betegek. A vírus okozta szövődmények miatt 47 ember halt meg. Az egészségügyi létesítményekben 3770 beteg van orvosi megfigyelés alatt. Az országban két hetes karantént vezetnek be több területen is.

Már több mint 44 országban fertőz a koronavírus indiai variánsa

Az először Indiában azonosított koronavírus-mutáns már az Egyesült Államokban is jelen van. Szakértők attól félnek, hogy az oltási programban jócskán lemaradt déli államokban emiatt alakulhatnak ki újabb járványgócok.

 

COVID-19 vírustörzs Vietnám koronavírus variáns mutáció verzió India
Kapcsolódó cikkek