Világgazdaság

Már több mint 44 országban fertőz a koronavírus indiai variánsa

Az először Indiában azonosított, B.1.617-es jelzéssel ellátott koronavírus-mutáns már az Egyesült Államokban is jelen van. Szakértők attól félnek, hogy az oltási programban jócskán lemaradt déli államokban az új variáns miatt alakulhatnak ki újabb járványgócok.

Bár az Egyesült Államok világviszonylatban jól halad lakossága tömeges oltásával, a lakosság 60 százaléka máig nem szerzett védettséget a vírussal szemben, a kültéri maszkviselési kötelezettséget pedig már több mint két hete eltörölték az egész országban. Ráadásul az oltási hajlandóság nagyon különböző az egyes államokban; a déli területeken, és különösen vidéken riasztóan alacsony. A szakértők ezért is tartják felettébb aggasztónak az indiai variáns megjelenését a kontinensen.

Fotó: Deccio Serrano / NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államok szövetségi járványügyi központja szerint jelenleg az új megbetegedések mindössze 1 százalékáért felelős az indiai mutáns, de arra a CDC is figyelmeztet, hogy egyelőre nem áll elegendő minta a rendelkezésükre ahhoz, hogy azokból messzemenő következtetéseket vonjanak le. Ezért a járványügyi központ a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet majd a koronavírus variánsainak kutatására – írja a Bloomberg.

A mutációk jelentette fenyegetés ellenére az amerikai járványügyi előrejelzések alapján a megbetegedések számának további csökkenésére számítanak a nyár közepéig, de augusztusban akár egy újabb hullámot sem tartanak kizártnak. A járvány újabb hullámának megérkezését a vírus brazil variánsának terjedése csak gyorsíthatja – figyelmeztetnek.

Fotó: John Nacion / NurPhoto via AFP

A B.1.617-es jelzetű vírusmutáns ugyanis a legfrissebb tanulmányok szerint akár 50 százalékkal fertőzőbb lehet a koronavírus brit változatánál, amiről azt állítják a kutatók, hogy az először Vuhánban azonosított vírus egyik legfertőzőbb mutánsa. Jelenleg ez a brit, B.1.1.7 jelzetű variáns a koronavírus legelterjetebb változata a tengerentúlon.

Jó hír azonban, hogy a Pfizer-BioNTech, valamint az AstraZeneca vakcinája a britek által végzett kutatások szerint a koronavírus indiai variánsa ellen is megfelelő védelmet nyújthat, már két héttel a második dózis beadása után.

koronavírus járvány koronavírus mutációk Amerikai Egyesült Államok India