Közélet

A lakosság kétharmada szerint visszatér az élet a régi kerékvágásba

Az Ipsos felmérése szerint a magyar lakosság többsége a járvány végét várja az elkövetkező hónapokban, továbbá azt, hogy visszatér a korábban megszokott élet. Kevesen számítanak negyedik hullámra.

A megkérdezettek mintegy háromnegyede szerint lazítani kellene vagy el kellene törölni a jelenleg még érvényben lévő járványügyi korlátozásokat – áll az Ipsos kutatásának eredményében. A válaszadók 15 százaléka szerint indokolt a védekező intézkedések fenntartása.

Fotó: Mészáros János

Mintegy 27 százalék törölne el minden korlátozást, míg 49 százalék a szabályok egy részét. A megkérdezettek körében a férfiak határozottabban szeretnék az intézkedések lazítását, 30 százalék szerint nincs szükség már védelmi korlátozásokra, míg ez az arány a nők esetében 24 százalék. Hasonló a különbség mértéke azok között is, akik csak a szabályok egy részét változtatnák meg, csak fordított előjellel, itt a férfiak 45, a nők 52 százaléka lazítana. Nincs különbség viszont azok arányában, akik fenntartanák az intézkedéseket, ez mind a két nem esetében 15 százalék.

Az emberek közel kétharmada arra számít, hogy szeptember végére visszatér az élet a járványt megelőző kerékvágásba,

a lakosság 38 százaléka szerint augusztus végéig, 24 százaléka szerint szeptember végéig feloldják a korlátozó intézkedéseket, ugyanakkor 19 százalék szerint ezek sosem szűnnek meg, és további 19 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. Itt is a férfiak az optimistábbak, közülük 43 százalék augusztus, 26 százalék szeptember végéig várja a korlátozások eltörlését, míg csak 15 százalékuk számít arra, hogy ezek velünk maradnak. A nők 34 százaléka augusztus végéig, 22 százaléka  szeptember végéig számít arra, hogy véget érnek a járvány elleni intézkedések, ám 21 százalékuk szerint ezek velünk maradnak.

A személyes védekezés különböző formái április óta folyamatosan csökkennek az Ipsos adatai szerint.

közvéleménykutatás koronavírus korlátozások
Kapcsolódó cikkek