Közélet

A magas átoltottság ellenére magas fertőzöttség jellemzi a kínai vakcinákat használó országokat

Hat ország van, ahol az átoltottság értéke eléri a 60 százalékot és az új fertőzöttek száma hetente milliónként az ezret. Ebből öt kínai vakcinákat használ főleg.

A CNBC július 6-án 36 olyan országot azonosított, ahol a heti új fertőzések száma egymillió főre vetítve eléri az ezret az Our World in Data adatai alapján, ám nem meglepő módon ezen országok többségében nem túl magas az átoltottság. Ugyanakkor 6 országban legalább egy vakcinát már kapott a lakosok 60 százaléka, amik közül ötben a vakcinációs program valamelyik kínai oltásra alapul. Ezek az Egyesült Arab Emirátusok, a Seychelle-szigetek, Mongólia, Uruguay és Chile, míg a hatodik a főként AstraZenecát használó Nagy-Britannia.

Fotó: Shutterstock

Mongólia májusban kapott 2,3 millió dózis Sinopharmot, ezen kívül 80 ezer Szputnyik és 255 ezer Pfizer/BioNTech érkezett az országba. Chile 16,8 millió Sinovac mellett 3,9 millió Pfizerhez jutott, az Egyesült Arab Emirátusok és a Seychelle-szigetek oltási kampányuk kezdetén használták főleg a Sinopharm vakcináját, ám azóta más oltásokat is bevezettek, míg Urugay főleg a Sinovac és a Pfizer termékét használja.

Ugyanakkor epidemiológusok szerint a kínai oltások továbbra is hasznosak lehetnek, főként amíg hiány van az oltásokból és a fejlett országok felszívják a kínálatot a nagyobb védelmet nyújtó nyugati vakcinákból. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Sinopharm 79 százalékos védelmet nyújt a tünetes betegség ellen, ami ugyan alacsonyabb az mRNS alapú vakcinák 90 százalékot meghaladó eredményénél, de még mindig alkalmas a járvány hatásainak jelentős tompítására, jóllehet a 60 feletti korosztályból egyelőre kevés az adat a védettség mértéke kapcsán. A Sinovac 50 és 80 százalék közötti eredményeket ért el a különböző országokban végzett teszteken. A legtöbb kínai vakcinát használó országban az esetszám növekedése nem jár együtt a kórhái kezelésre szorulók és a halottak növekedésével, az esetek többsége enyhe.

Ugyanakkor a vakcinák hatásossága fontos szempont lehet, hiszen az Új-Dél Walesi Egyetem Kirby Intézetének kutatása szerint míg 90 százalékban hatásos vakcinával a lakosság kétharmadát elég beoltani a nyájimmunitás eléréséhez, addig 60 százalékban hatásos vakcinával nem érhető el az.

vakcina koronavírus astrazeneca SinoPharm Pfizer/Biontech Sinovac
Kapcsolódó cikkek