Közélet

Amerikai csapatokat hívna be a haiti kormány

Jovenel Moïse elnök meggyilkolását követően az ideiglenes miniszterelnök Claude Joseph az amerikai csapatok segítségét kéri a rend fenntartása és a kulcsfontosságú infrastruktúra védelme érdekében.

Utoljára 1915-ben történt hasonló eset, akkor az ország elnökének meggyilkolását követően érkeztek is amerikai csapatok a szigetre, akik közel két évtizedig maradtak. A Biden-adminisztráció azonban egyelőre nem jelezte, hogy csapatokat küldene Haitire, a tervek szerint azonban az FBI ügynökei segítenék a nyomozást.

Fotó: VALERIE BAERISWYL / AFP

Joseph az amerikai csapatok behívásáról az AP hírügynökségnek beszélt pénteken, miután törvényhozók egy csoportja a feloszlatott szenátus elnökét, Joseph Lambertet ismerte el átmeneti elnöknek, nyílt kihívást intézve ezzel az ideiglenes kormánnyal szemben. Miniszterelnöknek pedig Ariel Henryt ismerték el, akivel Moïse le akarta váltani Josephet a meggyilkolása előtt.

Az ügy melyben az Oscar-díjas Sean Penn-nel dolgozó haiti amerikaiak, egy miami raktárba bejegyzett biztonsági cég és kolumbiai zsoldosok is érintettek egyre szövevényesebb, mindenesetre a 2018 óta forrongó országnak már két miniszterelnöke is van, ami tovább fokozhatja a feszültséget.

 

Amerikai Egyesült Államok Haiti merénylet gyilkosság
Kapcsolódó cikkek