Július 20-án elhunyt Riecke Werner német származású magyar közgazdász, a rendszerváltás és az azt követő időszak meghatározó gazdasági szakembere.  68 éves volt.

Erfurtban nőtt fel. Külföldi ösztöndíjasként került Magyarországra 1972-ben. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem népgazdaság tervezése szak gazdaságmatematikai szakágazatát végezte el 1978-ban, tagja volt a Rajk László Szakkollégiumnak.

Fotó: Pixabay

Pályája meghatározó időszaka a Magyar Nemzeti Banknál eltöltött másfél évtized (1990-2004) volt, ahol 1995-től ügyvezető igazgatóként tevékenykedett, majd 1998-től 2004-ig a Monetáris politikáért, statisztikáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöki pozíciót töltötte be, képviselte az MNB-t a nemzetközi intézményekkel – köztük az IMF-fel, a Világbankkal, az EBRD-vel, az EKB-val – folytatott tárgyalásokon.

Közreműködött a korszerű monetáris politikai eszköztár kidolgozásában, az árfolyamrendszer átalakításában, az inflációs célkövető monetáris politika bevezetésében, az államadósság-kezelési tevékenység jegybankról történő leválasztásában, az Államadósság Kezelő Központ felállításában. Munkájának elismeréseként 2005-ben megkapta az MNB első elnöke után elnevezett Popovics-díjat. 

A magyar jegybanknál eltöltött éveket követően az államadósság-kezelés, az államháztartás és az állampapír-piac fejlesztésének szakértőjeként tevékenykedett. Elsősorban az IMF, az UNCTAD, az USAID és a Nemzetközösség Titkársága megbízásából vezetett államadósság-kezelési projekteket néhány közép-európai és ázsiai országban.