A trópusi viharral érkező, napok óta tartó heves monszunesők a környékbeli tartományokban is megemelték a víz szintjét. A több mint 13 millió lakosnak otthont adó manilai agglomeráció egyes részein derékmagasságig állt a víz, és számos út vált használhatatlanná. Más térségekben földcsuszamlásokra és a házak tetejéig érő árvízre panaszkodtak.

A nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség szerint mintegy 15 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Fotó: Anadolu Agency/AFP

Többségük Manila egyik áradások által gyakran sújtott külvárosában, Marikinában él. A hatóságok ideiglenesen evakuációs központokban helyezték el őket, de jelezték: közben nehezen tudnak ügyelni a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések betartására.

A helyzet túl bonyolulttá fog válni, ha nem találunk állandó megoldást az áradásokra, kifejezetten most, hogy a delta variáns is fenyeget

- figyelmeztetett Marcelino Teodoro, Marikina polgármestere.
Teodoro szerint a közeli hegységekben évek óta zajló illegális fakitermelés és a Marikina folyó eliszaposodása okozza a folyamatos áradásokat a városban.

Eközben Baguio városában életét vesztette egy helyi lakos pénteken, miután rádőlt egy fa a taxira, amelyben utazott

- közölte a rendőrség. A járműben tartózkodó két másik ember megsérült.
A Manilától délkeletre található Albay tartományban a hatalmas hullámok felborítottak egy teherhajót. A tízfős legénységét sikerült kimenteni a vízből a rendőrség, a tűzoltók és a helyiek segítségével - közölte a parti őrség.

A több mint 7600 szigetből álló Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz trópusi vihar söpör keresztül.

Meteorológusok figyelmeztettek, hogy a Csendes-óceán felmelegedése miatt a viharok hevesebb esők kíséretében erősebbekké válnak.

A Fülöp-szigetek eközben Ázsia egyik koronavírussal legfertőzöttebb térsége.

Az ország hatóságai az elmúlt időszakban szigorították az óvintézkedéseket, hogy megfékezzék a delta variáns terjedését. Indonézia után a Fülöp-szigeteken a legnagyobb a koronavírus fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma Délkelet-Ázsiában. A helyi hatóságok 1,54 millió fertőzöttet és 27 131 áldozatot regisztráltak.
Az elmúlt hetekben világszerte ítéletidő tombolt; Kínában, Indiában és Nyugat-Európában áradások, míg Észak-Amerikában erdőtüzek pusztítottak.