A fővárosi főügyész, Ibolya Tibor közleményében azt írta, a vádirat szerint az 53 éves férfi 2010 és 2013 között 26 embert károsított meg:

egyesekkel elhitette, hogy kedvezményes áron önkormányzati tulajdonú lakáshoz juttatja őket, míg másoknak azt állította valótlanul, hogy jutányos áron olyan ingatlanokhoz tudja juttatni őket, amelyek bedőlt banki hitelügyletekből származnak.

Fotó: Shutterstock

A vádlott azt is állította, hogy az önkormányzat, illetve a bank egyszerre kívánja értékesíteni a kijelölt ingatlanportfóliót, az abban szereplő ingatlanokat csak egyben lehet kedvezményesen megvásárolni, ezért a nagy összegű vételárat is egy összegben kell megfizetni. Ezért a sértetteknek nem adásvételi szerződés megkötését kínálta fel - mivel története szerint a lakásokat "csomagban" ő vásárolja meg -, hanem jellemzően kölcsönszerződést íratott alá velük, amelyek alapján a pénzt átadták a férfinak. A vádlott közölte, a lakásokat majd akkor osztja szét, amikor azokat megszerezte.
A vádlott a sértetteknek címlistát mutatott a megvásárolható ingatlanokról, amelyben budapesti – I., II., V., VI., XI. és XIII. kerületi – lakások szerepeltek. Ezek az ingatlanok azonban vagy nem léteztek, vagy nem önkormányzati, illetve banki tulajdonban álltak.
 

A lakásvásárlások ténylegesen nem történtek meg, azokra a vádlottnak sem szándéka, sem módja, illetve reális lehetősége nem volt. A vádlott a sértettektől kicsalt pénz nagy részét felélte.

Ibolya Tibor tájékoztatása szerint a férfi a sértetteknek összesen csaknem egymilliárd forint kárt okozott, amelyből mintegy 90 millió forint térült meg. A férfi ellen a sértettek feljelentést tettek, emiatt évekig bujkált a hatóságok elől, a rendőrség azonban 2019 nyarán elfogta. Az elfogását megelőző igazoltatáskor a férfi hamisított guatemalai útlevelet adott át a rendőröknek, amelyben egy guatemalai állampolgár adatai szerepeltek, a vádlott fényképével. Elfogását követően a férfi hosszabb ideig letartóztatásban volt, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

A Fővárosi Főügyészség a férfit 26 rendbeli csalással és közokirat-hamisítással vádolja és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza - közölte a főügyész.