Közélet

Már több mint 80 áldozatot követelt az ítéletidő Németországban

Rekord mennyiségű csappadék hullott le Németországban.

Már 81 halottról és 1000 eltűntről szólnak a jelentések a Németországot sújtó, rekordméretű áradások kapcsán – jelenti a Reuters. Több százezren maradtak áram nélkül.

A The Guardian szerint 

rekord mennyiségű csappadék hullott az országban, a lapnak megszólaló a klímakutatókat is sokkolta a heves esőzés.

Fotó: HARALD TITTEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A legnagyobb mértékű új csúcsot Kölnben mérték, ahol a korábbi 95 milliméteres rekordot a mostani esőzések 154 milliméterre emelték. Az időjárás a Sky News szerint Belgiumban 11 ember halálát okozta, és a két országban több százezren maradtak áram nélkül.

Ez egy katasztrófa, sokan meghaltak, sokan eltűntek és sokan még mindig veszélyben vannak

– mondta Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz tartomány elnöke.

 

A hét elején kezdődött esőzések miatt megáradt patakok és folyók egy viszonylag szűk területen, Wuppertalban és környékén, és a Köln-Bonn-Koblenz alkotta vonaltól a belga, luxemburgi és holland határig húzódó nagyjából harminc kilométeres sávban pusztítottak a legnagyobb erővel. 

A dombvidék völgyeiben sok patak és kisebb folyó kanyarog, rendszerint csendesen, árvizet ritkán okozva. 

Ezért a nagyobb németországi folyókkal, például a Dunával ellentétben nemigen vannak védművek, gátak vagy bármikor bevethető mobilgátak. 

A domborzati viszonyok miatt a települések általában éppen a folyóvizek mentén, a völgyek alján terülnek el, ahol felgyülemlett a rendkívüli mennyiségű csapadék, amely egy laposabb vidéken egyenletesebben oszlott volna el, kisebb kárt okozva. Ugyanakkor a katasztrófa fő oka a legtöbb szakértő szerint mégis inkább az éghajlatváltozás, amely előidézte a napokig folyamatosan tartó heves esőzést.
 

Németország esőzések klímakatasztrófa klímaváltozás árvíz áradás Belgium klímaválság
Kapcsolódó cikkek