Melbourne érte el a legmagasabb pontszámot a biztonság, egészségügyi helyzet, kulturális és szabadidős tevékenységek választéka, valamint távmunka-végzéshez szükséges infrastruktúra szempontjai alapján összeállított listán — írta a CNBC.

Fotó: Shutterstock 

Az ausztrál metropolisz egyike azon kevés városnak a listán, amely egy úgynevezett digitális nomád vízumot is biztosít a városban dolgozni vágyók számára.

A vízum vagy annak megfelelő dokumentum lehetővé teszi a szabadúszóknak vagy távdolgozóknak, hogy az adott országba belépjenek és ott dolgozni is tudjanak. Hasonló vízumot biztosítanak az alábbi városok: Zágráb, Prága, Lisszabon, Reykjavík, Tallinn, Athén, Sydney, Dubai és Mexikóváros. 

A városokat három fő kategória (költségek és infrastruktúra, törvényhozás és szabadság, valamint élhetőség) mentén értékelték. A költségek és infrastruktúra kategória vonatkozásában az árakat is elemezték, valamint azt is, hogy milyen arányban érhetők el home office irodák. Melbourne esetében az átlagos havi albérleti díj 681 euró, körülbelül 240 ezer forint. 

A lista elemzése alapján San Franciscóban a legköltségesebb home office irodát bérelni, ennek díja mintegy félmillió forint havonta,

míg a legolcsóbban Rio de Janeiróban bérelhetünk saját irodahelyiséget, csupán negyvenezer forintért.

A Nestpick kutatása az oltási arányt is figyelembe vette, mintegy indikátoraként annak, milyen gyorsan reagál az adott ország egy egészségügyi krízishelyzetre.

Omer Kucukdere, a Nestpick vezérigazgatója elmondta azt is, hogy járvány hatására sokak újragondolták a prioritásaikat, és elgondolkoztak azon, hogy mennyire helyhez kötött a munkájuk. Kucukdere megjegyezte, hogy a járvány hatására a tehetősebbek — vásárlóerejüket áthelyezve — hátat fordítottak a nagyvárosi létnek, hogy nyugodtabb környezetben éljék mindennapi életüket.

A Nestpick oldalán megtalálható a teljes lista.