Közélet

Nem érdemes a lakásbérleti szerződésen spórolni

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az ingatlanbérleti szerződések 80 százaléka még mindig házilag, internetről letöltött minták alapján készül, ami pont jogvita esetén nem biztosít védelmet.

Hiába csökkent a kiadott ingatlanok száma a járvány alatt, az ilyen ügyekben közjegyzőkhöz fordulók száma egyre növekszik – olvasható a sajtóanyagban.

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A közjegyző előtt kötött szerződések 90 százalékában a bérbeadó a beköltözés feltételéül szabja, hogy a bérlő közjegyző előtt tett nyilatkozatban, végrehajtás terhe mellett vállalja, amennyiben a szerződés megszűnik, a lakást személyes ingóságaitól kiüríti és azt elhagyja.

Egyre tudatosabbak a bérbeadók, már nemcsak azok fordulnak közjegyzőhöz, akik egyszer megégették magukat. A lakástulajdonosok legnagyobb kockázatnak a kiköltözni nem akaró bérlőt tartják, de sokan kérnek végrehajtható nyilatkozatot a bérleti díj és rezsiköltségek megfizetésére is

– mondta Tóth Ádám a MOKK elnöke, aki azt is elmondta, hogy a kiköltözési nyilatkozat nem biztosít automatikusan végrehajthatóságot, csak a bérlő kiköltöztetését segíti, miközben a a problémás ügyek 90 százalékában a nemfizetés miatt mondják fel a lakásbérleti szerződéseket.

Azon ügyekben, melyeknél közjegyzői okirat készül, csak a legritkább esetben van végrehajtásra szükség, ám ha mégis probléma merül fel akkor a bérbeadónak ügyelnie kell arra, hogy a törvényeknek megfelelően járjon el: először írásban szólítsa fel a bérlőt a 8 napon belüli teljesítésre, majd szabályszerűen mondja fel a bérleti szerződést – figyelmeztet a közlemény. 

A lakás kiürítése és a végrehajtás csak ezek után következhet.

A MOKK szerint azonban továbbra is komoly probléma az internetről letöltött, gyakran túl homályos, nem az adott jogviszonyra szabott, egymásnak ellentmondó kikötéseket vagy éppen a bérlővel szemben jogellenes szankciókat tartalmazó szerződések nagy száma. Példaként említik azt a gyakori esetet, amikor felmondási okként írják azt, ha a szomszéd panaszt tesz a bérlőre, úgy, hogy közben nem fejtik ki mi számít panasznak és kinél és hányszor kell jelentenie a szomszédnak ahhoz, hogy az szerződésszegésnek minősüljön.

Problémás lehet az is, ha olyan fogalmakat használnak a szerződésekben, amelyek jelentésével nincsenek tisztában, vagy amelyek annyira általános jelentéssel bírnak, hogy később jogvitához vezethetnek. 

Az ilyen szerződések pont a vitás helyzetek esetében nem nyújtanak védelmet és hiába a közjegyző előtt tett nyilatkozat a lakbér megfizetésére, ha a szerződés jogszabály-ellenes, akkor nem indítható végrehajtás. Éppen ezért Tóth Ádám azt javasolja, hogy ne a szerződés elkészítésével spóroljunk, hiszen a legbiztonságosabb megoldás a bérbeadó és a bérlő szempontjából is az, ha a teljes bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalják. 

Ez biztosítja, hogy sem a bérlő, sem a bérbeadó jogai nem sérülnek és garantált, hogy lehetséges a szerződésszegő bérlővel szembeni fellépés.

lakásbérleti szerződés albérlet közjegyző Magyar Országos Közjegyzői Kamara közjegyzői okirat lakásbérlés
Kapcsolódó cikkek