Közélet

Rászállt a téglapiacra a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal a kerámia falazóelemek piacát vizsgálja. Akár egy hónapon belül eredménye is lehet a vizsgálatnak, ám legkésőbb három hónapon belül elkészül a jelentés.

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a a a kerámia falazóelemek hazai piacán, miután a kormány kibővítette a hivatal eszköztárát az építőipari problémák kezelése céljából – olvasható a hatóság közleményében.

Fotó: KALLUS GYÖRGY / VG

A hivatalhoz érkező jelzések szerint az építkezők számára egyre nehezebb a kerámia falazóelemek – különös tekintettel a tégla-, áthidaló- és válaszfaltermékek – beszerzése. Az árak rendkívüli mértékben nőnek, nincs elegendő termék, és gyakran csak egyetlen gyártó cikkei érhetők el.

Mindezek feltárása és értékelése céljából a GVH 2021. július 28-án tégla- és egyéb falazóelemeket gyártó, valamint építőanyag-nagykereskedő vállalkozásoknál tartott helyszíni kutatást.

A vizsgálat a versenyviszonyokat elemzi a termékkör felhasználási területeinek, piaci kínálatának és üzleti feltételeinek, mint amilyen az ár is, felmérésével.

A gyorsított ágazati vizsgálatban kötelező adatszolgáltatáson alapuló tényállásfeltárás is alkalmazható. A vizsgálatból várhatóan egy hónapon belül készül jelentés, ám a határidő további kétszer egy hónappal meghosszabbítható.

Gazdasági Versenyhivatal építőanyag piac építőipar GVH
Kapcsolódó cikkek