Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki éveken keresztül üzletszerűen élt csalásokból, többnyire nem létező ingatlanokat kínálva megvételre – közölte a fővárosi főügyész.

A vádirat szerint az 53 éves férfi 2010 és 2013 között 26 embert károsított meg: egyesekkel elhitette, hogy kedvezményes áron önkormányzati tulajdonú lakáshoz juttatja őket, míg másoknak azt állította valótlanul, hogy jutányos áron olyan ingatlanokhoz tudja juttatni őket, amelyek bedőlt banki hitelügyletekből származnak.

A főügyész hozzátette: a vádlott azt is állította, hogy az önkormányzat, illetve a bank egyszerre kívánja értékesíteni a kijelölt ingatlanportfóliót, az abban szereplő ingatlanokat csak egyben lehet kedvezményesen megvásárolni, ezért a nagy összegű vételárat is egy összegben kell megfizetni. Ezért a sértetteknek nem adásvételi szerződés megkötését kínálta fel - mivel története szerint a lakásokat csomagban ő vásárolja meg –, hanem jellemzően kölcsönszerződést íratott alá velük, amelyek alapján a pénzt átadták a férfinak. A vádlott közölte, a lakásokat majd akkor osztja szét, amikor azokat megszerezte. 

Fotó: Róka László / MTI

A vádlott a sértetteknek címlistát mutatott a megvásárolható ingatlanokról, amelyben budapesti – I., II., V., VI., XI. és XIII. kerületi – lakások szerepeltek. 

Ezek az ingatlanok azonban vagy nem léteztek, vagy nem önkormányzati, illetve banki tulajdonban álltak.

A lakásvásárlások ténylegesen nem történtek meg, azokra a vádlottnak sem szándéka, sem módja, illetve reális lehetősége nem volt. A vádlott a sértettektől kicsalt pénz nagy részét felélte. 

A férfi a sértetteknek összesen csaknem egymilliárd forint kárt okozott, amelyből mintegy 90 millió forint térült meg.

A férfi ellen a sértettek feljelentést tettek, emiatt évekig bujkált a hatóságok elől, a rendőrség azonban 2019 nyarán elfogta. Az elfogását megelőző igazoltatáskor a férfi hamisított guatemalai útlevelet adott át a rendőröknek, amelyben egy guatemalai állampolgár adatai szerepeltek, a vádlott fényképével. Elfogását követően a férfi hosszabb ideig letartóztatásban volt, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. 

A Fővárosi Főügyészség a férfit 26 rendbeli csalással és közokirat-hamisítással vádolja és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza – közölte a főügyész.