Heves zivatarok és felhőszakadás miatt az egész országra figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Vészélyjelzésük szerint a felhőszakadás veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú, az ország többi területére viszont másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Fotó: Kiss Gábor / MTI / MTI

 

Az árvíz miatt szükségállapotot hirdettek Bajorország délkeleti részén - jelentette be a válságkezelés stábja Traunstein városában szombat este.
 A szükségállapot Berchtesgaden járás területét érinti. Különösen nehéz a helyzet Berchtesgaden és Bischofswiesen településeken. Számos házat elöntött a víz. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy hagyják el az épületek alsó szintjeit, és ne menjenek az utcára. 

Becslések szerint a Traun és a Tiroler Achen folyók vízszintje vasárnap este meredeken emelkedhet. Csak a Berchtesgadener Ache folyóban a vízszint már 1,5 méterrel magasabb annál, mint amit előrejeleztek. 

A Nyugat-Európát sújtó áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott. A hét elején a Németország nyugati részén bekövetkezett áradásokban már több mint 140 ember meghalt, és súlyos anyagi károk keletkeztek. Komoly fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben.

 

A helyi sajtban a pusztító áradásokat Németországban és Nyugat-Európa más részein "katasztrófának", "háborús övezetnek" és "példátlannak" nevezik. Az alábbi térkép az árvizek által érintett főbb területeket mutatja:

Fotó: AFP

Németországban a helyi hatóságok a kritikák középpontjába kerültek, mert sokak szeirnt nem evakuálták elég hamar az embereket.

"Az meteorológiai előrejelzők figyelmeztetéseket adtak ki, mégsem vették komolyan azoka, és az előkészületek sem voltak megfelelőek" - mondta Hannah Cloke, az Egyesült Királyság Reading Egyetemének hidrológia professzora.

Egyes lakosok egyszerűen nem voltak tisztában az ilyen erőszakos áradások kockázataival, több tucat holtat találtak a pincéjükben - mutatott rá tudosítsában az AFP hírügynökség

Néhány áldozat alábecsülte a veszélyt, és nem tartott be két alapvető szabályt a nagy esőzések idején. Először kerülje a pincéket, ahol a víz behatol. Másodszor azonnal kapcsolja ki az áramot

 - mondta Armin Schuster, a természeti katasztrófákra szakosodott állami ügynökség elnöke a Bild napilapnak.

Németországban szombaton is folytatták az eltűntek utáni kutatást. A vihar és a nyomában keletkezett árvizek eredményeként legalább 170 ember meghalt és további tucatnyi eltűnt.

A szomszédos Belgiumban a halottak száma 27-re ugrott, sok ember még mindig eltűntként van nyilvántartva.

 Hollandiában a déli országrészben, Limburg tartományban szombaton riadókészültégbe helyezték a katasztrófaelhárításban és a mentésben résztvevő szerveket. Miután a németországi és belgiumi esőzésekben felduzzadt folyók Hollandián áthaladva ömlenek az Északi-tengerbe, csütörtökön és pénteken a hatóságok több tízezer embert költöztettek ki otthonából ideiglenesen.
    A holland hadsereg és a tűzoltóság pénteken egész éjjel a gátak megerősítésén fáradozott. Roermond és Venlo városokban is rekord vízszintet mértek a folyókon, néhány utca már víz alá is került. Szakértők szerint a vízszint vasárnap estig még emelkedni fog.