.Lekapcsolta az NSO Group nevű izraeli kibercéghez köthető infrastruktúrát és fiókokat az Amazon felhőszolgáltató platformja, az Amazon Web Services (AWS) - erről számolt be hétfőn a Vice amerikai médiacsoport.

Fotó: AFP

A beszámoló szerint a lépés azután született, hogy 17 médiaszervezet egy riportban arra a következtetésre jutott: az NSO egyik szoftverét arra használták fel, hogy feltörjék újságírók, kormánytisztviselők és jogvédők okostelefonjait világszerte.

Az izraeli cég vasárnap visszautasította a riportban megjelent állításokat, egyúttal közölte: a terméket csakis arra szánták, hogy segítsék a hírszerzés és a bűnüldöző szervek munkáját a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben.

A Vice mindazonáltal idézte az AWS egy szóvivőjét, aki szerint "gyorsan cselekedtek" azt követően, hogy értesültek a riportban szereplő tevékenységről. Maga az Amazon nem reagált a Reuters hírügynökségnek.

Közben Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is megszólalt, rendkívüli aggodalmát fejezte ki azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint az NSO izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját újságírók és másként gondolkodók ellen is bevetették. 

A riport szerint Magyarországon is voltak érintettek. Pintér Sándor belügyminiszter az ügy kapcsán arról számolt be, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak.

Az ügyre hétfő délután Szijjártó Péter is reagált. A külügyminiszter azt mondta: az általa felügyelt Információs Hivatal a kérdéses programot nem használja, azzal kapcsolatban semmiféle együttműködést nem folytatott. Hozzátette: ha az ügyben összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot, ott az Információs Hivatal vezetője ugyanezt fogja elmondani.

z üggyel kapcsolatban a Horváth József titkosszolgálati szakértő a Magyar Nemzetnek azt mondta:

a megjelent cikkekben semmiféle hírt nem lát, mivel Magyarországon senkit nem figyelhetnek meg bírói, valamint igazságügyi miniszteri engedély nélkül.

A szakértő teljesen természetesnek tartja, hogy a technika fejlődésének köszönhetően rendre új termékek jelennek meg a piacon, amelyekből értelemszerűen a magyar állam is vásárol. Ez azonban elmondható a világ legtöbb titkosszolgálatáról – jegyezte meg