Augusztus 27-től a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard Richter műveiből rendez kiállítást a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A Gerhard Richter – Valós látszat címet viselő tárlat különlegessége, hogy Magyarországon most első ízben lesz látható a legfontosabb német kortárs művész életmű-kiállítása.

Nyolcvan alkotást mutatnak be köz- és magángyűjteményekből.

A művek a 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legismertebb kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű utáni intim ceruzarajzokig terjednek. Különleges hangsúlyt ad a budapesti kiállításnak, hogy a jövőre kilencvenéves művész tavaly bejelentette: befejezte festészeti életművét. 

Betty, 1977, Forrás: MNG

A Szépművészeti Múzeum a Gerhard Richter-kiállítással folytatja az 1945 utáni németországi képzőművészet bemutatását. 

Gerhard művészete több szempontból is érdekes a magyarok számára: összeköt minket a közös kelet-közép-európai múlt, hiszen Richter 1932-ben Drezdában született, és Kelet-Németországot 1961-ben hagyta el, jelenleg Kölnben él. A mostani budapesti kiállítására külön rajzsorozatot is készített, amelyet most először láthat a közönség.
A festő életművében központi szerepet tölt be a valóság és a látszat közötti határ folyamatos elmosása, a keretek tágítása, a különböző realitások ábrázolhatóságának, valamint az adott pillanat megragadásának és egy szempillantás alatt történő megszüntetésének a kérdése. Mivel élete során több politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális rendszert is közvetlenül megtapasztalt, Richter viszonya a realitás(ok)hoz leginkább a kétségek, a szkepszis, a mulandóság, az illékonyság és a törékenység szavakkal ragadható meg. 

Festészetének esszenciáját és erejét az analizálás, mindennek a megkérdőjelezése és az ebből fakadó folyamatos továbblépés igénye adja.

Gerhard Richter munkássága sokrétű és nem egyetlen, célirányos művészeti koncepciót követ. Szövevényes, de következetes művészpályát vitt, amit az új lehetőségek állandó keresése, a határok átlépése, a kiszámíthatóság és a kötelező doktrínák kerülése melletti elkötelezettség jellemez, és ez köti össze Gerhard Richtert a 20. század legfontosabb művészeivel.

A kiállítást hatvandarabos fotóválogatás zárja Benjamin Katz fényképeiből, amelyeken Gerhard Richtert kölni műtermében láthatjuk alkotás közben.

Vetíteni fogják a Gerhard Richter, a festő című dokumentumfilmet is, amelyből megismerhetjük Richter alkotómódszereit és a művészetről vallott nézeteit. A többszörösen díjnyertes film bemutatja a festő ritkán látott műtermét. A tárlat a drezdai Gerhard Richter Archivval, a művésszel és a művész kölni műtermével való szoros együttműködésben jött létre, a budapesti Goethe Intézet partneri támogatásával. A kiállítás kurátora Bódi Kinga művészettörténész.