A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk pedig úgy véli, hogy 

emberei nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában

- derült ki Ricoh Europe új kutatásából .

A Ricoh Europe által végzett kutatásban 573 európai irodai dolgozót kérdeztek meg, olyan vállalatoknál, ahol 251 és 1000 közötti a munkavállalói létszám. Az eredmények azt mutatják, hogy a technológiai fejlesztésekbe történő beruházások elmaradása csökkenti a motivációt, a munkavállalóknak kevés idejük marad az előrehaladásukhoz fontos, vagy nagy hozzáadott értékkel bíró feladatokra.  Ez rávilágít annak a veszélyére is, hogy a legjobb tehetségek esetleg más munkahelyet keresnek, ahol előnyösebb és hozzájuk jobban passzoló digitális munkamódszerekkel csábítják őket. 

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A válaszadók kétharmada (65 százalék) úgy gondolja, hogy vállalata ügyfelektől vagy partnerektől másolt digitális folyamatokat, de nem mérte fel kellően az igényeket.

A munkáltatójuk digitális folyamatainak relevanciáját vizsgálva, a felmérésben részt vevők közül ötből ketten (39 százalék) azt mondták, hogy nem rendelkeznek valós idejű információkkal ahhoz, hogy megfelelően tudjanak kapcsolatba lépni az ügyfelekkel. Eközben csak egynegyedük (26 százalék) mondta, hogy munkáltatójuk befektetett az e-kereskedelembe, vagy digitális eszközökbe az ügyfélélmény javítása érdekében.

A bevezetett új technológiák ellenére az alkalmazottak munkaterhelése nem csökkent.

Valójában 42 százalékuk úgy találja, hogy a világjárvány idején bevezetett technológiai platformok inkább növelik, mintsem csökkentik a munkaterhelésüket. 34 százalék úgy érzi, hogy nyomás alatt van, és kénytelen hosszabb időt online tölteni, arányuk ezzel 13 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest.

A távmunkára és az új munkamódszerekre való áttérés a biztonsági incidensek miatti aggodalmakat is felszínre hozta

- a munkavállalók 45 százaléka vallja, hogy aggódik amiatt, hogy az új digitális csatornákon keresztül véletlenül rossz címzettel osztanak meg fájlokat. Emellett hasonló arányban (47 százalék) nyilatkoztak arról, hogy szerintük a vezetőik az otthoni munkavégzés során is megfigyelik őket a technológia segítségével.