Közélet

Amerikában is jön a harmadik oltás

8 hónappal a második dózis után javasolják, az idővel csökkenő védelem erősítése céljából. A delta terjedésének megállításában is segíthet az emlékeztető oltás.

Javasolja a harmadik, emlékeztető oltás felvételét a Biden-kormány. A kormányzat vezető egészségügyi tisztségviselőinek szerdán közzétett nyilatkozata szerint a rendelkezésre álló adatok arra mutatnak, hogy idővel csökken az oltások által nyújtott védelem, ami a delta variáns tömeges terjedésével egyre komolyabb probléma.

Fotó: Amr Alfiky / POOL / AFP

A javaslat értelmében a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltását megkapók számára a második dózis után 8 hónappal javasolják az emlékeztető oltást, míg a Johnson & Johnson vakcinájával kapcsolatban egyelőre csak azt tudták mondani, hogy valószínű, hogy szükség lesz ott is az emlékeztető oltásra, ám további adatokra van szükség. Ugyanakkor ha abban az esetben is 8 hónap múlva aktuális az újabb oltás, akkor novemberig ráérnek, hiszen a Johnson & Johnson oltóanygát csak márciusban kezdték el használni az országban. A harmadik oltások beadását szeptember 20-án kezdik meg.

A közleményt aláírta Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója, Francis Collins, az Országos Egészségügyi Központ (NIH) igazgatója, Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója, valamint Janet Woodcock, az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) megbízott vezetője is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) más véleményen van, szerintük a két adag védőoltásban részesültek emlékeztető oltása előtt világszerte a legsérülékenyebb embereket kellene ellátni két védőoltással, amitől még nagyon messze vagyunk.

Egyesült Államok vakcina koronavírus oltás cdc harmadik oltás
Kapcsolódó cikkek