A háromszoros világbajnok ötletgazda jónéhány tárgyat biztosít a saját gyűjteményéből a szeptember 22-i aukcióra, egyebek mellett a brazil válogatottban, a Santosban és a New York Cosmosban viselt mezeit, valamint az azokból az időkből származó fényképeit, mindezeket saját és egykori társai, például Rivellino, Jairzinho és Clodoaldo autogramjával.

Fotó: Joe Fraga / Pele's Press Office / AFP

A 80 éves brazil legenda mások, így a sport és szórakoztatóipar világában híres barátai, ismerősei figyelmét is felhívta az akcióra, ennek nyomán a 229 eladásra kínált tétel között szerepel majd Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé és David Beckham relikviája mellett az új-zélandi rögbis sztár, Dan Carter, az amerikai baseball-klasszis, Derek Jeter, valamint a korábbi orosz világelső teniszező, Marija Sarapova emléktárgya, de az NBA-ből érkező értékek mellett az énekes Justin Timberlake és a színész Mark Wahlberg is élt a lehetőséggel, hogy csatlakozzon az adományozókhoz.

Martin Nolan, az aukciós ház vezetője kiemelte:

Pelé egy élő legenda, egy ikon, akire a sportvilág minden sztárja felnéz. Hozzátette: Pelé a pandémia miatt sok időt töltött otthoni elszigeteltségben, és így volt ideje a projektre koncentrálni.

Pelé a hat évtized során összegyűjtött tárgyaiból 2016-ban 1600-at ajánlott fel árverésre, amelyből 4,9 millió dollár (1,46 milliárd forint) folyt be. Három évvel ezelőtt alapítványt hozott létre a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére.