Közélet

Egy város, ahol a karantén alatt visszaesett a dohányzás

Az athéniak kevesebbet dohányoztak, és kevesebb kábítószert – például heroint, illetve ecstasy-t – fogyasztottak a koronavírus-járvány miatt bevezetett első korlátozások idején, mint korábban.

Kevesebb heriont és ecstasy-t, de több kokaint, pszichoaktív szereket, illetve étrendkiegészítőket fogyasztottak az athéniak a tavaly tavasszal elrendelt kijárási tilalom ideje alatt, mint korábban – számolt be a Ekathimerini. A lap az Athéni Egyetem kutatását ismertetve azt írta: a görög fővárosban élők 33 százalékkal visszafogták a cigarettafogyasztásukat a lezárások idején, vélhetően azért, mert a tudományos kutatások figyelmeztettek arra, hogy a dohányosok körében nagyobb sokkal magasabb az esélye a légúti fertőzéseknek, így a koronavírussal való fertőzésnek is. A kutatás szerint a szakértők figyelmeztetése nem maradt hatástalan a nagy dohányosok hírében álló görögök körében sem.

Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP

A kutatást a görög főváros szennyvíz-mintáinak elemzésére alapozták. Ebből megállapították azt is, hogy az athéniak 20 százalékkal több benzodiazepin-alapú, nyugató, illetve altató hatású gyógyszerkészítményt fogyasztottak a vesztegzár alatt, mint korábban, ami a kutatást jegyzők szerint egyértelmű jele annak, hogy eluralkodott a szorongás a görög lakosságon a világjárvány, valamint a nyomában jövő bizonytalanság, illetve a korlátozó intézkedések hatására.

Az ecstasy-fogyasztás visszaesést azzal magyarázták, hogy Athénban az éjszakai bároknak, szórakozóhelyeknek is be kellett zárniuk tavaly tavasszal, márpedig ennek a drognak a fogyasztása elsősorban ezekhez a helyekhez köthető. 

Görögország gyógyszerfogyasztás kábítószer-fogyasztás Athéni Egyetem dohányzás
Kapcsolódó cikkek