Konkoly Zsófia ezüstérmet szerzett 400 méteres gyorsúszásban az S9-es kategóriában a tokiói paralimpián. A 19 éves pécsi úszó a fináléban is remekül versenyzett, és végül csak centimétereken múlt, hogy nem sikerült győznie. Száz és kétszáz méternél a negyedik helyen fordult, 250-nél azonban már a második helyen haladt a rajttól végig vezető ausztrál Lakeisha Patterson mögött. A táv hátralévő részében óriásit hajrázott, egyre jobban megközelítette a fáradó riválist, de végül nem sikerült utolérnie, mindössze nyolc századmásodperces hátránnyal a második helyen végzett.

Fotó: MPB/Szabó Bence

Az előfutam után visszamentem pihenni egyet a szállásra, három órával a döntő előtt pedig már újra itt voltunk az arénában. Nagyon jó verseny volt ez a döntő, és nagyon örülök annak, hogy így sikerült

— nyilatkozott Konkoly Zsófia. 

A hajrában beleadtam a szívemet, szinte csak az vitt előre. Már a selejtezőben is egyéni csúcsot úsztam, a fináléban pedig még azon is javítani tudtam, így teljesen elégedett vagyok azzal, hogy ez egy ezüstéremre volt elég. Sőt, ha bronzérem lett volna, annak is nagyon tudtam volna örülni

— tette hozzá.
Elárulta még, hogy bár az előfutam végül sima lett, előtte izgult, milyen időt tud majd úszni, mert korábban sérült volt a bokája, amit két-három hetet pihentetni kellett. 
Ugyanebben a számban a még csak 15 esztendős Payer Kata 5:23.14 perccel hetedik lett abban az előfutamban, amelyben csapattársa is úszott, és összesítésben a 14. helyen zárt. Szerdán még egy magyar volt érdekelt az úszódöntőkben, Adámi Zsanett 100 méter háton, az S2-es kategóriában. A 26 éves versenyző előfutamában egy ellenfelét megelőzve negyedik lett 3:09.16-tal, ezzel biztosította helyét a nyolcas fináléban. 


Az asztaliteniszezők első versenynapján egy mérkőzést nyert, egyet pedig elveszített Szvitacs Alexa Tokióban. A 2019-es év Európa-bajnoka magabiztos győzelemmel kezdett a Fővárosi Sportcsarnokban: 3-1-re verte a brazil Danielle Rauen, este viszont három szettben alulmaradt a kínai Hsziung Kuj-jennel szemben. Így a török Neslihan Kavas elleni csütörtök esti mérkőzésen harcolhatja ki az elődöntőbe kerülést.
A Londonban paralimpiai bajnok, Rio de Janeiróban bronzérmes Pálos Péter is sikerrel vette az első akadályt, akárcsak Major Endre.

Vívásban a nőknél az A kategóriában, Hajmási Éva negyeddöntőbe került, ahol a lengyel Kinga Drozdzzal csapott össze. Ebben az ütközetben komoly hátrányból kapaszkodott vissza, 5-12 is volt már az állás ellenfele javára, végül egy találattal ő győzött.

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Most még nem örülök a negyedik helynek, mert éremért jöttem ide 

— mondta Hajmási. 

A bronzmeccset nagyon sajnálom, negyediknek lenni nem jó érzés, de próbálom ezt majd megemészteni természetesen, és még van a tőr egyéni, meg a tőr csapat, amire teljes mértékben fogok készülni.