Mexikó menedéket nyújtott az afgán robottechnológiai lányválogatott tagjainak

– közölte szerdán Twitter-bejegyzésében Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter.
Jelezte, hogy ők az első afgán menedékkérők, akiket Mexikó befogadott. Ebrard augusztus 18-án közölte, hogy a hatóságok megkezdték az afgán állampolgárok által benyújtott menedékkérelmek elbírálását, és különös figyelmet fognak fordítani a nőkre és a gyerekekre.


A befogadott robottechnológiai lányválogatott több nemzetközi díjat nyert a fejlesztéseivel.
Kedden a női futballválogatott játékosai menekültek el Afganisztánból, egy ausztrál géppel szálltak fel a kabuli reptérről több tucat utas közé vegyülve.
Karen Andrews ausztrál belügyminiszter közölte szerdán, hogy az ausztrál légierő négy gépe az éjszaka folyamán több mint ezer embert evakuált Afganisztánból. 

Ausztrália eddig több mint 2700 embert menekített ki onnan, többségüket az Egyesült Arab Emírségekben lévő ausztrál légitámaszpontra szállították.

Andrews szerint Kabulban egyre romlik a helyzet, ezért Ausztrália minél több embert megpróbál kimenekíteni augusztus 31-ig, ameddig az amerikai katonák véglegesen elhagyják az országot.
A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni államfő elmenekült az országból. A tálibok két nappal később közölték, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Bátorították a nőket, hogy csatlakozzanak az új kormányhoz. A tálibok közölték, hogy békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében.

A tálibok ígéretei ellenére sokan tartanak attól, hogy hatalomra kerülésükkel visszatérnek az 1996 és 2001 közötti hatalmuk idején életben volt szigorú iszlám törvénykezéshez (saría).

Akkor egyebek mellett megtiltották a nők munkavállalását, a bűncselekményeket pedig gyakorta kivégzéssel vagy végtaglevágással büntették.